Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Highland Park 50 Year Old

Aankondigingen Posted on 07/10/2010 22:10

Highland Park 50 Year Old is de oudste en meest prestigieuze release van deze distilleerderij op de Orkney Islands. Er werden slechts 275 flessen afgevuld. Van een Limited Edition gesproken…

Het is een vatting van vijf verschillende casks, die gedistilleerd werden in 1960, en werd gebotteld op een ABV van 44,8%.

De fles werd prachtig vorm gegeven door de Schotse Maeve Gillies, de internationaal bekende juwelenontwerpster die haar atelier in New York heeft. Met haar zilveren omhulsel voor de fles wil ze de invloed van de zee, wild weer en het passeren van de tijd op Orkney symboliseren.

De fles is sinds 5 oktober te koop via de shop… maar helaas wordt deze niet buiten het U.K. verscheept. Nou ja, ‘helaas’… Ze zou u ook maar liefst 10.000 pond lichter maken…

Hieronder alvast de officiële tasting notes:

Appearance: Clear and bright with burnished mahogany hues.

Nose: Complex and multi-layered; dusty wood and old tobacco pouch at first. Slowly the emphasis moves to fruit and spices; cooked damsons, raisins and nutmeg are all prevalent.

Palate: At full strength, it is rich and spicy with excellent tannins and notes of muscovado sugar to the fore with a hint of wax. When reduced, orange peel, camphor and cloves emerge.

Finish: Long and very spicy, slightly smoky remnants.

Zoals u al kan raden heb ik ‘m niet zelf geproefd… dus we zullen ze maar op hun woord geloven.

May the Malt be with you!



Dram in a can II – Grouse!

Whisky Talk Posted on 07/10/2010 20:23

Deze zomer liet ik mij al eens verleiden tot het proeven van zo’n pre-gefabriceerde mixjes. Toen was het William Lawson’s & Cola en een Jack Daniel’s & Cola. Die vielen al bij al best wel mee. Maar het was dan ook volle zomer, nietwaar? Ik zag er in de supermarkt nog een aantal staan en wie weet probeer ik die volgende zomer wel eens.

Waar ik toe wil komen is dat ik tijdens mijn blitzbezoek aan de Famous Grouse Experience afgelopen september in de shop soortgelijk blikje oppikte (voor £1.50), namelijk The Black Grouse & Cola. Ik had ze nog nergens anders gezien. Bij thuiskomst ging ik dan ook op zoek om er meer over te weten te komen. En wat blijkt… het is een nieuwigheidje, nog niet bij ons verkrijgbaar.

Pas op 17 augustus 2010 lanceerde de Edrington Group deze ‘premixed cans’. Volgens de officiële website bevat het The Famous Grouse ‘perfect gemixt met cola, in een nieuw en handig formaat’. ‘Deze innovatie is een significante uitbreiding van de The Famous Grouse family, die een groeiend aantal pre-mixed spirits consumenten zal aanspreken’, aldus de PR tekst.

Zoals u uit de foto kan afleiden, werden er dus twee blikjes uitgebracht: ééntje met The Black Grouse en ééntje met The Famous Grouse. Deze laatste is sinds 1 september ook in Nederland verkrijgbaar (in de supermarkt) en zou binnenkort (vanaf oktober) ook naar België komen (ik zag hem nog nergens). De versie met The Black Grouse – die ik zodadelijk ga proeven – is blijkbaar enkel bedoeld voor de shop (lucky me) en de Zweedse markt.

Op het blikje van 250ml dat ik zopas opende staat: ‘Fine, peated malts and The Famous Grouse Perfectly Mixed with Caffeine Free Cola’. Het heeft een ABV van 6%. U weet wellicht dat deze Black Grouse een blend is van de reguliere The Famous Grouse en enkele Islay malts. Kan niet slecht zijn, toch?

Volgende serveertip wordt nog meegegeven: ‘Serve chilled in a tall glass over ice for a surprisingly rich, smoky and flavoursome taste. For a refreshing change, squeeze and drop in a wedge of fresh orange over the ice before serving.’

Daarnaast bevat het blik nog wat technische uitleg in zowel het Engels als het Zweeds (wat, gezien bovenstaande, niet hoeft te verbazen).

Dat gezegd zijnde moet ik bekennen dat er weinig whisky op de neus te bespeuren valt, alleszins minder dan bij de William Lawson’s die ik in juli proefde. Je moet al heel erg je best doen om ook maar iets van de Islay malts te bespeuren. Zeg maar gerust dat het niet lukt, punt uit.

Qua smaak is het een zoete bedoening (wat had je dan gedacht?), die de whisky totaal overtroeft en bijgevolg helemaal niet echt tot zijn recht laat komen. Maar nu komen er – weliswaar heel ver op de achtergrond en wellicht voor een stuk in mijn hoop/verbeelding – Islay toesten boven. Maar helemaal bedolven onder de cola, dus…

Besluit: whisky mixen met cola is de bijna schaamte voorbij, maar als je dan bovendien de whisky niet eens proeft, tja… zonde. De moeite niet waard.



Mortlach 70 te winnen in London

Aankondigingen Posted on 07/10/2010 19:37

U herinnert zich wellicht dit bericht van Jurgen nog van maart dit jaar, waarin de oudste single malt – de Mortlach 70 Year Old – werd aangekondigd. De 54 full bottles (70cl) verkochten in enkele dagen uit voor zo’n 10.000 pond per stuk (!), maar de miniatures van 20cl – die zo’n 2.500 pond per stuk kosten – zijn nog niet allemaal de deur uit.

Welnu… hoe graag wil u hem proeven? Do you feel lucky?

In The Brewery (Chiswell Street in hartje London) gaat op 29 en 30 oktober 2010 het toonaangevende festival ‘The Whisky Show’ door. Gordon & Macphail heeft besloten om deze dure mini’s aan te bieden op The Whisky Show (da’s geen verrassing), maar tevens om één flesje op te delen in 20 stuks van 1cl om te verloten.

Bezoek de stand van G&M, vul een wedstrijdformulier in en brandt een kaars. En wie weet wordt jij wel één van de gelukkige winnaars die zo’n staaltje vloeibare geschiedenis mee naar huis mag nemen.

Good luck!



Compass Box Spice Tree

Tasting Notes Posted on 07/10/2010 17:56

Bottelaar: Compass Box
Regio: Schotland
Fles: Spice Tree v2 ‘Revival’
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Kruidenhout

Wanneer Compass Box zijn eerste versie van Spice Tree op de markt bracht, kregen zij het aan de stok met de Scotch Whisky Association. Die dreigde met een rechtszaak nadat bleek dat John Glaser staven Franse eik aan de binnenkant van zijn Amerikaanse fusten had aangebracht om de rijping te beïnvloeden. Compass Box haalde de populaire Spice Tree van de markt (het is te zeggen, hij werd niet meer geproduceerd – maar de persaandacht zorgde ervoor dat de bestaande flessen niet uit de rekken diende gehaald, ze waren in enkele dagen uitverkocht!). Het duurde vier jaar voordat hij deze versie lanceerde, die een blend (vatting) is van enkele Highland malts, voornamelijk Clynelish. De componenten zijn minimaal 10 jaar oud en rijpten op first-fill Amerikaanse eik alvorens nog een finish van twee jaar te krijgen op flink geblakerde Franse eik.

De neus is pittige kruidenmengeling met vanille en een tikkeltje gember. Er zit ook wat wit fruit in (appels en peren) en wat hout.

De aanzet is kruidig en malty. De kruiden die er uit springen zijn kruidnagel en nootmuskaat. Het geheel is heerlijk mild, maar het hout laat zich zeker gelden.

De afdronk is drogend en houterig, met bittere chocolade op het einde.

Deze Spice Tree zal je whiskybudget zo’n 37 EUR lichter maken.

Geproefd door Mark Dermul op 21-09-2010

Om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Compass Box Oak Cross

Tasting Notes Posted on 07/10/2010 07:54

Bottelaar: Compass Box
Regio: Schotland
Fles: Oak Cross
Kleur: zonlicht
ABV: 43%

Luxueus

Met Oak Cross heeft John Glaser opnieuw een speciale blended malt gecreëerd. De vaten waarin de spirit rijpte bestaat uit een body van Amerikaanse eik en heads van Franse eik, waardoor ze een licht karakter (Amerikaanse eik) combineren met elementen zoals kruidige, gedroogde vruchten (Franse eik). Alle componenten van deze malt zijn afkomstig van Highland distilleerderijen, waaronder Teaninich en Clynelish (Brora?). Ze hebben minimaal 10 jaar gerijpt.

De neus geeft boter-babelutten (butterscotch), toffee en gestoofde appels. Ook wat kruidnagel en houtschaafsel en een heel boeket kruiden uit moeders keukenserre. Ricola snoepjes. Ahornsiroop. Hoewel redelijk licht, toch bijzonder complex.

Wat een volle body! Dikke vette tranen. De tannine eist de aandacht op, onmiddellijk gevolgd door zachte mout met keukenkruid en de bitterheid van walnotenschil. Rode appeltjes met honing. Een tikkeltje gember en nootmuskaat rondt het geheel af. Je kan hem haast kauwen. Hij smaakt… euh… luxueus.

De afdronk is lichtjes houterig en medium van lengte.

Kostprijs: 29 EUR. Zeer, zeer de moeite. Dit is het soort whisky dat ik aan mijn goede vrienden schenk.

Geproefd door Mark Dermul op 21-09-2010

(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)