Bottelaar: Compass Box
Regio: Schotland
Fles: Spice Tree v2 ‘Revival’
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Kruidenhout

Wanneer Compass Box zijn eerste versie van Spice Tree op de markt bracht, kregen zij het aan de stok met de Scotch Whisky Association. Die dreigde met een rechtszaak nadat bleek dat John Glaser staven Franse eik aan de binnenkant van zijn Amerikaanse fusten had aangebracht om de rijping te beïnvloeden. Compass Box haalde de populaire Spice Tree van de markt (het is te zeggen, hij werd niet meer geproduceerd – maar de persaandacht zorgde ervoor dat de bestaande flessen niet uit de rekken diende gehaald, ze waren in enkele dagen uitverkocht!). Het duurde vier jaar voordat hij deze versie lanceerde, die een blend (vatting) is van enkele Highland malts, voornamelijk Clynelish. De componenten zijn minimaal 10 jaar oud en rijpten op first-fill Amerikaanse eik alvorens nog een finish van twee jaar te krijgen op flink geblakerde Franse eik.

De neus is pittige kruidenmengeling met vanille en een tikkeltje gember. Er zit ook wat wit fruit in (appels en peren) en wat hout.

De aanzet is kruidig en malty. De kruiden die er uit springen zijn kruidnagel en nootmuskaat. Het geheel is heerlijk mild, maar het hout laat zich zeker gelden.

De afdronk is drogend en houterig, met bittere chocolade op het einde.

Deze Spice Tree zal je whiskybudget zo’n 37 EUR lichter maken.

Geproefd door Mark Dermul op 21-09-2010

Om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)