Bottelaar: Compass Box
Regio: Schotland
Fles: Oak Cross
Kleur: zonlicht
ABV: 43%

Luxueus

Met Oak Cross heeft John Glaser opnieuw een speciale blended malt gecreëerd. De vaten waarin de spirit rijpte bestaat uit een body van Amerikaanse eik en heads van Franse eik, waardoor ze een licht karakter (Amerikaanse eik) combineren met elementen zoals kruidige, gedroogde vruchten (Franse eik). Alle componenten van deze malt zijn afkomstig van Highland distilleerderijen, waaronder Teaninich en Clynelish (Brora?). Ze hebben minimaal 10 jaar gerijpt.

De neus geeft boter-babelutten (butterscotch), toffee en gestoofde appels. Ook wat kruidnagel en houtschaafsel en een heel boeket kruiden uit moeders keukenserre. Ricola snoepjes. Ahornsiroop. Hoewel redelijk licht, toch bijzonder complex.

Wat een volle body! Dikke vette tranen. De tannine eist de aandacht op, onmiddellijk gevolgd door zachte mout met keukenkruid en de bitterheid van walnotenschil. Rode appeltjes met honing. Een tikkeltje gember en nootmuskaat rondt het geheel af. Je kan hem haast kauwen. Hij smaakt… euh… luxueus.

De afdronk is lichtjes houterig en medium van lengte.

Kostprijs: 29 EUR. Zeer, zeer de moeite. Dit is het soort whisky dat ik aan mijn goede vrienden schenk.

Geproefd door Mark Dermul op 21-09-2010

(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)