Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 24 Year Old 175th Anniversary, OB 2021, 3.000 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 52.1%

1846

Mijn favoriete distilleerderij op Islay viert haar 175e verjaardag in stijl, met een release van een 24-jarige op vatsterkte. De 3.000 beschikbare flessen waren in een oogwenk uitverkocht en ik heb ‘m dus helaas gemist. Maar gelukkig is daar mijn whiskygabber Manny die me een sample kon bezorgen. Hoera!

De neus is bijzonder maritiem op gerookte garnalen, zeewier, een vissersboot die net aanlegt in een door regen gegeselde haven met een zachte dieselwalm van de motor. Koude assen. Daarnaast wat wit fruit besprenkeld met wat olijfolie en een hint van vers gebakken brood. Uitstekend!

Heerlijk olieachtig en mondvullend met onmiddellijk een krachtige prikkeling van de alcohol. Brak water komt eerst, gevolgd door witte peper en zoethout. Mooie rookontwikkeling. Lekker krachtig, maar niet pikant. De alcohol is prima geïntegreerd. Citroensap verschijnt, aangevuld met een hint van amandelen en gedroogde mango.

De afdronk is zoet op een karrenvracht aan vanille, gevolgd door wat wit fruit, assen en een heerlijk zilte toets op het sterfbed. Hij blijft machtig rokerig tot het allerlaatste moment.

Een erg maritieme Caol Ila, tegelijk erg krachtig en stoer. Deze is top, dus de jacht op een fles is geopend. Dankjewel voor het mooie sample, Manny. Oh, ja, voor wie zich afvraagt wat de titel betekent: da’s het jaar waarin Caol Ila werd opgericht, dus 175 jaar geleden.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).