Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Caol Ila 24 Year Old 175th Anniversary

Tasting Notes Posted on 24/02/2022 16:15

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 24 Year Old 175th Anniversary, OB 2021, 3.000 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 52.1%

1846

Mijn favoriete distilleerderij op Islay viert haar 175e verjaardag in stijl, met een release van een 24-jarige op vatsterkte. De 3.000 beschikbare flessen waren in een oogwenk uitverkocht en ik heb ‘m dus helaas gemist. Maar gelukkig is daar mijn whiskygabber Manny die me een sample kon bezorgen. Hoera!

De neus is bijzonder maritiem op gerookte garnalen, zeewier, een vissersboot die net aanlegt in een door regen gegeselde haven met een zachte dieselwalm van de motor. Koude assen. Daarnaast wat wit fruit besprenkeld met wat olijfolie en een hint van vers gebakken brood. Uitstekend!

Heerlijk olieachtig en mondvullend met onmiddellijk een krachtige prikkeling van de alcohol. Brak water komt eerst, gevolgd door witte peper en zoethout. Mooie rookontwikkeling. Lekker krachtig, maar niet pikant. De alcohol is prima geïntegreerd. Citroensap verschijnt, aangevuld met een hint van amandelen en gedroogde mango.

De afdronk is zoet op een karrenvracht aan vanille, gevolgd door wat wit fruit, assen en een heerlijk zilte toets op het sterfbed. Hij blijft machtig rokerig tot het allerlaatste moment.

Een erg maritieme Caol Ila, tegelijk erg krachtig en stoer. Deze is top, dus de jacht op een fles is geopend. Dankjewel voor het mooie sample, Manny. Oh, ja, voor wie zich afvraagt wat de titel betekent: da’s het jaar waarin Caol Ila werd opgericht, dus 175 jaar geleden.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bowmore 21 Year Old Masters Selection

Tasting Notes Posted on 24/02/2022 06:30

Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bowmore 21 Year Old Masters Selection, OB 2021, First-fill PX and Oloroso casks, 12.000 bts
Kleur: brons
ABV: 51.8%

Aston Martin

Eind vorig jaar ging Bowmore een samenwerking aan met Aston Martin, het bekende Britse automerk. De reeks bestaat uit een 10-jarige in een groene doos, 15-jarige in een witte doos en 18-jarige in een blauwe doos en dan deze 21-jarige Masters Selection in een luxeverpakking. Ziet er goed uit en smaakt wellicht ook prima, maar wanneer de originele winkelprijs van zo’n 300 EUR resulteert in het niet op het schap van de winkel verschijnen en onmiddellijk in de veiling terecht komen voor het dubbele, dan is de lol er snel af. Gelukkig kon mijn gabber Manny me wel aan een sample helpen, zodat ik deze mooie release toch kan proeven.

De neus is donkerzoet en rijk. Flink aromatisch op rozijnen en koffie, met een toets van assen die er uit springt. Verder wat bloedappelsien en munt, hazelnoten, droog hout en pruimtabak. Verrassend zacht voor dit ABV. Erg mooie neus, moet ik zeggen.

Prima mondgevoel. Het fruit leidt nu met appelsien en pruimen op kop, gevolgd door gedroogd rood fruit en noten. De sherry is mooi gebalanceerd met de spirit. Tikkeltje mineralig, toets van vermolmd hout, assen keren weer, maar tegelijkertijd heerlijk zoet. Melkchocolade, kersenlikeur en een zachte, aangename bitterheid. De rookontwikkeling begint eerder beduusd, maar groeit met elke slok.

De afdronk is lang, met flink wat aardse toetsen en turf, assen en zelfs wat roet. Maar de chocolade en koffie krijgen het laatste woord.

Erg mooie Bowmore die zijn lange verblijf in de sherryvaten goed verteerde. Dankjewel voor het sample, Manny!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)