Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bowmore 21 Year Old Masters Selection, OB 2021, First-fill PX and Oloroso casks, 12.000 bts
Kleur: brons
ABV: 51.8%

Aston Martin

Eind vorig jaar ging Bowmore een samenwerking aan met Aston Martin, het bekende Britse automerk. De reeks bestaat uit een 10-jarige in een groene doos, 15-jarige in een witte doos en 18-jarige in een blauwe doos en dan deze 21-jarige Masters Selection in een luxeverpakking. Ziet er goed uit en smaakt wellicht ook prima, maar wanneer de originele winkelprijs van zo’n 300 EUR resulteert in het niet op het schap van de winkel verschijnen en onmiddellijk in de veiling terecht komen voor het dubbele, dan is de lol er snel af. Gelukkig kon mijn gabber Manny me wel aan een sample helpen, zodat ik deze mooie release toch kan proeven.

De neus is donkerzoet en rijk. Flink aromatisch op rozijnen en koffie, met een toets van assen die er uit springt. Verder wat bloedappelsien en munt, hazelnoten, droog hout en pruimtabak. Verrassend zacht voor dit ABV. Erg mooie neus, moet ik zeggen.

Prima mondgevoel. Het fruit leidt nu met appelsien en pruimen op kop, gevolgd door gedroogd rood fruit en noten. De sherry is mooi gebalanceerd met de spirit. Tikkeltje mineralig, toets van vermolmd hout, assen keren weer, maar tegelijkertijd heerlijk zoet. Melkchocolade, kersenlikeur en een zachte, aangename bitterheid. De rookontwikkeling begint eerder beduusd, maar groeit met elke slok.

De afdronk is lang, met flink wat aardse toetsen en turf, assen en zelfs wat roet. Maar de chocolade en koffie krijgen het laatste woord.

Erg mooie Bowmore die zijn lange verblijf in de sherryvaten goed verteerde. Dankjewel voor het sample, Manny!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)