Distilleerderij: Ardmore
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ardmore 23 Year Old 1998/2021 The Single Malts of Scotland Specially Selected by The Nectar, hogshead #750764, 245 bts
Kleur: stro
ABV: 51.0%

Clean

Deze Ardmore 1998 werd geselecteerd door importeur The Nectar om hun 15e verjaardag te vieren (net als een heleboel andere releases, overigens). Hij werd gestookt in 1998 en rijpte bijna een kwarteeuw op een hogshead dat nog 245 flessen opleverde op vatsterkte. Bottelaar van dienst is Elixir Distillers, voormalige eigenaars van The Whisky Exchange, in hun reeks The Single Malts of Scotland.

Verrassend fruitige neus met ananas, appeltjes en mandarijn. Op de achtergrond zit wel dat typische vuile trekje met wat turfrook, maar dat is hier echt wel understated. De aandacht gaat hier naar de fruitige en zoete kant van Ardmore en ik beken… ik vind het erg goed! Na enkele minuten ademen komen er wat maritieme trekjes bij (niet dat Ardmore aan de kust ligt, hoor, verre van) waardoor hij me heel even aan Talisker doet denken. Het is geen straf.

Hij is erg clean op de tong. Wederom appels en ananas, maar ook wat houtskool, karamel, kweepeer en kruisbessen. Vanille en witte chocolade komen nog flink opzetten, maar worden snel de kop ingedrukt door een mooie, zilte toets.

De afdronk is lang en zoet, terwijl de rook langzaam wegdeemstert.

Wat een geweldige Ardmore is me dat, zeg! Zo’n 180 EUR. Aanrader. Dankjewel voor het sample, Maarten!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).