Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Springbank 21 Year Old b. 2021

Tasting Notes Posted on 22/02/2022 16:32

Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Springbank 21 Year, OB 2021, 3.600 bts
Kleur: koper
ABV: 46%

Ga Er Even Voor Zitten

Springbank 21 Year Old is een alom-geprezen malt. Een instant classic, zeg maar. Hij is niet goedkoop, het is waar, maar telkens hij aangekondigd wordt, is het reppen om een fles te pakken te krijgen. Draal je te lang, dan stijgt de prijs duizelingwekkend snel. Deze fles, gebotteld in 2021, kost je ondertussen helaas al zo’n 600 EUR, wat te gek is voor woorden. De vatting van deze meest recente release is 35% sherry, 30% bourbon & 35% port!

De neus is onmiddellijk zalig waxy. Een kar vol hooi, toffee, banaan, strandzand in de zon, sultanas, zachte turf, hint van aardbeienconfituur, steenfruit in jute zakken. Ongelooflijk goeie en complexe neus. Het is absoluut niet moeilijk om hier tien volle minuten aan te zitten ruiken alvorens ook maar de neiging te voelen om hem aan de lippen te zetten.

Maar uiteindelijk doe je dat, uiteraard, en wordt je verwend dat het geen naam meer heeft. Abrikozen, perzik, aardbei, banaan, kweepeer, kruisbes, mango… wat een panoplie aan fruit, zeg! En dan die typische toetsen als leisteen, jute zakken en zachte kamfer. Iets van gember. Iets van zoetzure turf. Iets van zeezout. Iets van munt. Man, man, man, wat een feest!

De afdronk is lang, rokerig en zoet. De rook trekt relatief snel weg om je achter te laten met een indruk van tropisch fruit op de tong. Ik ben in de zevende hemel.

Ja, ga hier maar even voor zitten. Dit is een ervaring. Dankjewel voor het sample, Maarten!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Ardmore 23 Year Old 1998 The Single Malts of Scotland for The Nectar

Tasting Notes Posted on 22/02/2022 12:29

Distilleerderij: Ardmore
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ardmore 23 Year Old 1998/2021 The Single Malts of Scotland Specially Selected by The Nectar, hogshead #750764, 245 bts
Kleur: stro
ABV: 51.0%

Clean

Deze Ardmore 1998 werd geselecteerd door importeur The Nectar om hun 15e verjaardag te vieren (net als een heleboel andere releases, overigens). Hij werd gestookt in 1998 en rijpte bijna een kwarteeuw op een hogshead dat nog 245 flessen opleverde op vatsterkte. Bottelaar van dienst is Elixir Distillers, voormalige eigenaars van The Whisky Exchange, in hun reeks The Single Malts of Scotland.

Verrassend fruitige neus met ananas, appeltjes en mandarijn. Op de achtergrond zit wel dat typische vuile trekje met wat turfrook, maar dat is hier echt wel understated. De aandacht gaat hier naar de fruitige en zoete kant van Ardmore en ik beken… ik vind het erg goed! Na enkele minuten ademen komen er wat maritieme trekjes bij (niet dat Ardmore aan de kust ligt, hoor, verre van) waardoor hij me heel even aan Talisker doet denken. Het is geen straf.

Hij is erg clean op de tong. Wederom appels en ananas, maar ook wat houtskool, karamel, kweepeer en kruisbessen. Vanille en witte chocolade komen nog flink opzetten, maar worden snel de kop ingedrukt door een mooie, zilte toets.

De afdronk is lang en zoet, terwijl de rook langzaam wegdeemstert.

Wat een geweldige Ardmore is me dat, zeg! Zo’n 180 EUR. Aanrader. Dankjewel voor het sample, Maarten!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Mark’s Whisky Ramblings 430: Bunnahabhain 12 Year Old 2009 Klubb23 for Buds & Barrels

Mark's Whisky Ramblings Posted on 22/02/2022 06:34

Bunna 2009 op sherry? Daar heb ik goeie herinneringen aan. Niet voor niets hebben we met Mark & Manny’s malts zo’n vat gebotteld. Maar ook onze vrienden van Klubb23 konden de hand leggen op zo’n vat en bottelden het voor de shop Buds & Barrels van onze goeie vriend Tom Haseldonckx. Het is de eerste uit een reeks van vier single casks in de reeks ‘L’Histoire d’Alixe’, dus we hebben alvast iets om naar uit te kijken. Leuk label, overigens, van de hand van Annie Mation.