Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Springbank 21 Year, OB 2021, 3.600 bts
Kleur: koper
ABV: 46%

Ga Er Even Voor Zitten

Springbank 21 Year Old is een alom-geprezen malt. Een instant classic, zeg maar. Hij is niet goedkoop, het is waar, maar telkens hij aangekondigd wordt, is het reppen om een fles te pakken te krijgen. Draal je te lang, dan stijgt de prijs duizelingwekkend snel. Deze fles, gebotteld in 2021, kost je ondertussen helaas al zo’n 600 EUR, wat te gek is voor woorden. De vatting van deze meest recente release is 35% sherry, 30% bourbon & 35% port!

De neus is onmiddellijk zalig waxy. Een kar vol hooi, toffee, banaan, strandzand in de zon, sultanas, zachte turf, hint van aardbeienconfituur, steenfruit in jute zakken. Ongelooflijk goeie en complexe neus. Het is absoluut niet moeilijk om hier tien volle minuten aan te zitten ruiken alvorens ook maar de neiging te voelen om hem aan de lippen te zetten.

Maar uiteindelijk doe je dat, uiteraard, en wordt je verwend dat het geen naam meer heeft. Abrikozen, perzik, aardbei, banaan, kweepeer, kruisbes, mango… wat een panoplie aan fruit, zeg! En dan die typische toetsen als leisteen, jute zakken en zachte kamfer. Iets van gember. Iets van zoetzure turf. Iets van zeezout. Iets van munt. Man, man, man, wat een feest!

De afdronk is lang, rokerig en zoet. De rook trekt relatief snel weg om je achter te laten met een indruk van tropisch fruit op de tong. Ik ben in de zevende hemel.

Ja, ga hier maar even voor zitten. Dit is een ervaring. Dankjewel voor het sample, Maarten!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).