Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 12 Year Old 2009/2021 Klubb23 for Buds & Barrels ‘L’Histoire d’Alixe Vol 1/4′, Sherry Cask, 80 bts
Kleur: brons
ABV: 50.3%

Nutella!

Bunna 2009 op sherry? Daar heb ik goeie herinneringen aan. Niet voor niets hebben we met Mark & Manny’s malts zo’n vat gebotteld. Maar ook onze vrienden van Klubb23 konden de hand leggen op zo’n vat en bottelden het voor de shop Buds & Barrels van onze goeie vriend Tom Haseldonckx. Het is de eerste uit een reeks van vier single casks in de reeks ‘L’Histoire d’Alixe’, dus we hebben alvast iets om naar uit te kijken. Leuk label, overigens, van de hand van Annie Mation.

De neus is erg romig op botterbollen, marsepein en hazelnoten. Dragon, Maggimix kruiden (oxo?) en iets wat me aan pas geboende parket doet denken. Verrassende toets van oude armagnac, wat hem flink wat diepgang geeft. Geweldig.

Lekker romig op de tong, ook. Tuinkruiden, gezouten karamel, crème brûlée en appelsienconfituur. Nutella! Tikkeltje zesty, beetje kruidig en absoluut heerlijk. Prachtige toets van woodsmoke, hoor. Prima sterkte, nagenoeg perfecte balans.

De licht drogende, zacht rokerige en zilte afdronk – met een heerlijke toets van appelgebak op het sterfbed – maakt het plaatje compleet.

Dit is een heel ander beestje dan degene die Manny en ik bottelden, maar minstens even goed! Nou, wie de release van MMM gemist heeft, doet er goed aan zich deze aan te schaffen. Even lekker, quasi zelfde prijs en simpelweg een heerlijke Bunna!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).