Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bunnahabhain 12 Year Old 2009 Klubb23 for Buds & Barrels

Tasting Notes Posted on 20/02/2022 16:16

Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 12 Year Old 2009/2021 Klubb23 for Buds & Barrels ‘L’Histoire d’Alixe Vol 1/4′, Sherry Cask, 80 bts
Kleur: brons
ABV: 50.3%

Nutella!

Bunna 2009 op sherry? Daar heb ik goeie herinneringen aan. Niet voor niets hebben we met Mark & Manny’s malts zo’n vat gebotteld. Maar ook onze vrienden van Klubb23 konden de hand leggen op zo’n vat en bottelden het voor de shop Buds & Barrels van onze goeie vriend Tom Haseldonckx. Het is de eerste uit een reeks van vier single casks in de reeks ‘L’Histoire d’Alixe’, dus we hebben alvast iets om naar uit te kijken. Leuk label, overigens, van de hand van Annie Mation.

De neus is erg romig op botterbollen, marsepein en hazelnoten. Dragon, Maggimix kruiden (oxo?) en iets wat me aan pas geboende parket doet denken. Verrassende toets van oude armagnac, wat hem flink wat diepgang geeft. Geweldig.

Lekker romig op de tong, ook. Tuinkruiden, gezouten karamel, crème brûlée en appelsienconfituur. Nutella! Tikkeltje zesty, beetje kruidig en absoluut heerlijk. Prachtige toets van woodsmoke, hoor. Prima sterkte, nagenoeg perfecte balans.

De licht drogende, zacht rokerige en zilte afdronk – met een heerlijke toets van appelgebak op het sterfbed – maakt het plaatje compleet.

Dit is een heel ander beestje dan degene die Manny en ik bottelden, maar minstens even goed! Nou, wie de release van MMM gemist heeft, doet er goed aan zich deze aan te schaffen. Even lekker, quasi zelfde prijs en simpelweg een heerlijke Bunna!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Ardmore 10 Year Old Private Cask Selection for Crann Whisky Club Valinch & Mallet

Tasting Notes Posted on 20/02/2022 12:13

Distilleerderij: Ardmore
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ardmore 10 Year Old Private Cask Selection for Crann Whisky Club, b. 2020 Valinch & Mallet, ex-bourbon Koval Cask, 75 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 53.1%

Rijstpap

Deze Ardmore werd gebotteld door Crann Whisky Club uit Boom, geselecteerd uit de stallen van onafhankelijk bottelaar Valinch & Mallet. Het leuke aan deze release is dat de Ardmore rijpte op een voormalig Koval vat. Koval is jonge craft distillery uit Chicago, USA, die zelf nog maar sinds 2008 bezig zijn. Leuk toch?

Het DNA van Ardmore vertaalt zich naar turfrook en wit fruit. Denk appels en peren. Ook flink wat vanille en honing, een hint van banaan, tamme kastanjes en walnoten. Hint van rijstpap. Er zit ook nog een zilt randje aan, wat deze Ardmore mooi in balans brengt.

Mooie body en onmiddellijk erg zoet op een karrenvracht aan vanille en honing, iets erg snoeperigs en tevens iets van parfum. Wordt een tikkeltje floraal en scherp plots, maar het blijft allemaal binnen de perken. Het zilte keert weer en de balans blijft behouden, maar naar mijn gading wordt hij iets te geparfumeerd, waardoor hij bijna zepig wordt. Het is kantje boordje, hoor.

In de afdronk is het een strijd tussen zoet en zilt (zoet wint) met een mooie, warme rokerigheid die blijft hangen, terwijl witte peper en licht bittere kastanjes het laatste woord krijgen.

Dat scheelde niet veel, maar hij blijft aan de juiste kant van de grens. Gedurfde keuze. Met dank aan Mathias voor het sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Mark’s Whisky Ramblings 429: AnCnoc 2005 Single Cask Exclusive for Premium Spirits

Mark's Whisky Ramblings Posted on 20/02/2022 08:45

Ik ben niet zo gek lang geleden van job veranderd. Na meer dan 12 jaar Teamleader bij het ING Business Credit Center werd het tijd om mijn horizon nog eens te verbreden. Ik ging aan de slag als Customer Journey Expert – wat een geweldig weinig zeggende titel, toch? – en heb het in die functie erg naar mijn zin. Als afscheid kreeg ik van mijn BCC-collega’s deze fles cadeau. Ze kennen mijn voorliefde voor whisky maar al te goed, natuurlijk.