Distilleerderij: Ardmore
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ardmore 10 Year Old Private Cask Selection for Crann Whisky Club, b. 2020 Valinch & Mallet, ex-bourbon Koval Cask, 75 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 53.1%

Rijstpap

Deze Ardmore werd gebotteld door Crann Whisky Club uit Boom, geselecteerd uit de stallen van onafhankelijk bottelaar Valinch & Mallet. Het leuke aan deze release is dat de Ardmore rijpte op een voormalig Koval vat. Koval is jonge craft distillery uit Chicago, USA, die zelf nog maar sinds 2008 bezig zijn. Leuk toch?

Het DNA van Ardmore vertaalt zich naar turfrook en wit fruit. Denk appels en peren. Ook flink wat vanille en honing, een hint van banaan, tamme kastanjes en walnoten. Hint van rijstpap. Er zit ook nog een zilt randje aan, wat deze Ardmore mooi in balans brengt.

Mooie body en onmiddellijk erg zoet op een karrenvracht aan vanille en honing, iets erg snoeperigs en tevens iets van parfum. Wordt een tikkeltje floraal en scherp plots, maar het blijft allemaal binnen de perken. Het zilte keert weer en de balans blijft behouden, maar naar mijn gading wordt hij iets te geparfumeerd, waardoor hij bijna zepig wordt. Het is kantje boordje, hoor.

In de afdronk is het een strijd tussen zoet en zilt (zoet wint) met een mooie, warme rokerigheid die blijft hangen, terwijl witte peper en licht bittere kastanjes het laatste woord krijgen.

Dat scheelde niet veel, maar hij blijft aan de juiste kant van de grens. Gedurfde keuze. Met dank aan Mathias voor het sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).