Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman Small Batch Release No. 2 for Belgium, OB 2021, 900 bts
Kleur: licht goud
ABV: 48.4%

Verdacht Zacht

Kilchoman is een relatief jonge distilleerderij op Islay maar desondanks is deze al vaak op mijn radar verschenen – en met goeie reden. Al van in het begin brachten ze mooie malts op de markt. Wat vandaag in mijn glas zit is een nieuwe Small Batch for Belgium, een vatting van 70% bourbon-, 25% PX- en 5% oloroso-gerijpte whisky. Ons land mocht 900 flessen in ontvangst nemen.

Klassieke, maar verdacht zachte neus. Flink wat vanille en peren, gestoofde appels en een hint van kruisbessen. Onrijpe kiwi verstopt in de coulissen. Relatief eenvoudig, eerlijk gezegd. En mocht ik niet van de sherry hebben af geweten, zou ik zweren dat dit uitsluitend bourbonvaten geweest waren.

Erg zacht en zoet op de tong. Meer van hetzelfde, maar dan met een peperige prikkel. Nu komen de sherryvaten wel tot uiting, zij het met slechts een hint van appelsien. De rookontwikkeling is erg groots en maakt de mond helemaal warm. Dat is wel lekker in deze gure dagen.

De afdronk is warm en gepeperd, maar blijft erg zoet.

Een leuke, zij het niet uitzonderlijke, Kilchoman voor een faire prijs: zo’n 65 EUR.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).