Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Black Bottle Double Cask

Tasting Notes Posted on 16/02/2022 16:33

Bottelaar: Gordon Graham & Co Ltd
Regio: Schotland
Fles: Black Bottle Double Cask, b. 2021 Alchemy Series Batch 1
Kleur: brons
ABV: 46.3%

Rode Twist

Black Bottle lanceerde in 2021 een nieuwe reeks: Alchemy Series. Er zijn reeds 2 batches verkrijgbaar. Dit is batch 1 die Black Bottle Double Cask werd gedoopt. Dat laat weinig aan de verbeelding over, natuurlijk. De malt component van Black Bottle werd in voormalige sherryvaten gefinisht, terwijl de graancomponent rijpte in rode wijnvaten. Dat zorgt dat deze wel erg mooi gebronzeerd is.

Net zoals de klassieke Black Bottle expressie, is deze bijzonder zacht op de neus met amper turfrook. Hij moet het vooral hebben van banaan, marsepein, rode vetersnoep en hazelnoten. Mooi, hoor.

De body is aan de lichte kant. Een tikkeltje te licht naar mijn zin. Rood fruit, gekonfijt fruit, marsepein, geroosterde kastanjes en zoethout worden in een rokerig jasje gewikkeld. Kruidnagel, kurkuma en sweet chili zijn de kruiden van dienst. Dit valt mij al bij al erg goed mee, hoor. Voldoende aan de gang om boeiend te zijn, zonder echt groots te worden.

De afdronk is middellang, warm en donkerzoet met zachte rook tot op het sterfbed. En wordt dan plots een tikkeltje bubblegum-y. Oeps.

Noem het de Black Bottle met een rode twist. Beter dan de klassieker. Verkrijgbaar voor 30 EUR.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Black Bottle b. 2019

Tasting Notes Posted on 16/02/2022 12:32

Bottelaar: Gordon Graham & Co Ltd
Regio: Schotland
Fles: Black Bottle, b. 2019, 50ml
Kleur: brons
ABV: 40%

Bunna

Black Bottle heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1879. Ik proefde mijn eerste in 2011 op het whiskyfestival in Gent. Mijn tweede fles kraakte ik in 2013, toen ze niet alleen in een nieuw jasje gestoken werd, maar ook het recept van de liquid volledig herzien werd. Vandaag proef ik van een miniatuurtje dat in 2019 werd afgevuld (en verrassend genoeg gebotteld op 40% in plaats van de 46.3% die we ondertussen van het bedrijf gewoon zijn). Bunnahabhain blijft de fingerprint malt, maar er zit ook wat andere Islay en Highland malt bij, naast de obligate grain. Eens kijken of hij nog steeds zo leuk wegdrinkt.

Verrassend zoete neus op gebakken banaan met karamel en wat chocolade. Kersensnoep en wine gums. Slechts een zuchtje turfrook. Erg snoeperig en doet me geenszins aan Islay denken, maar desalniettemin vind ik dit erg lekker ruiken.

Hij is licht olieachtig, erg zoet op zoethout en kersen, banaan en appelsien en mooi rokerig. Heidehoning verschijnt en neemt de fakkel over van de banaan.

In de afdronk krijg ik voor het eerst wat kruiden. Nootmuskaat, peper en een hint van kruidnagel. Hij zindert lekker lang na en blijft rokerig tot het einde.

Erg drinkbare blend, die best kan dienen als introductie tot rokerige whisky. Helemaal niet groots of wereldschokkends, maar met een prijskaartje van ocharme 25 EUR krijg je zeker waar voor je geld.

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Kilchoman Small Batch for Belgium

Tasting Notes Posted on 16/02/2022 06:31

Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman Small Batch Release No. 2 for Belgium, OB 2021, 900 bts
Kleur: licht goud
ABV: 48.4%

Verdacht Zacht

Kilchoman is een relatief jonge distilleerderij op Islay maar desondanks is deze al vaak op mijn radar verschenen – en met goeie reden. Al van in het begin brachten ze mooie malts op de markt. Wat vandaag in mijn glas zit is een nieuwe Small Batch for Belgium, een vatting van 70% bourbon-, 25% PX- en 5% oloroso-gerijpte whisky. Ons land mocht 900 flessen in ontvangst nemen.

Klassieke, maar verdacht zachte neus. Flink wat vanille en peren, gestoofde appels en een hint van kruisbessen. Onrijpe kiwi verstopt in de coulissen. Relatief eenvoudig, eerlijk gezegd. En mocht ik niet van de sherry hebben af geweten, zou ik zweren dat dit uitsluitend bourbonvaten geweest waren.

Erg zacht en zoet op de tong. Meer van hetzelfde, maar dan met een peperige prikkel. Nu komen de sherryvaten wel tot uiting, zij het met slechts een hint van appelsien. De rookontwikkeling is erg groots en maakt de mond helemaal warm. Dat is wel lekker in deze gure dagen.

De afdronk is warm en gepeperd, maar blijft erg zoet.

Een leuke, zij het niet uitzonderlijke, Kilchoman voor een faire prijs: zo’n 65 EUR.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).