Bottelaar: Gordon Graham & Co Ltd
Regio: Schotland
Fles: Black Bottle, b. 2019, 50ml
Kleur: brons
ABV: 40%

Bunna

Black Bottle heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1879. Ik proefde mijn eerste in 2011 op het whiskyfestival in Gent. Mijn tweede fles kraakte ik in 2013, toen ze niet alleen in een nieuw jasje gestoken werd, maar ook het recept van de liquid volledig herzien werd. Vandaag proef ik van een miniatuurtje dat in 2019 werd afgevuld (en verrassend genoeg gebotteld op 40% in plaats van de 46.3% die we ondertussen van het bedrijf gewoon zijn). Bunnahabhain blijft de fingerprint malt, maar er zit ook wat andere Islay en Highland malt bij, naast de obligate grain. Eens kijken of hij nog steeds zo leuk wegdrinkt.

Verrassend zoete neus op gebakken banaan met karamel en wat chocolade. Kersensnoep en wine gums. Slechts een zuchtje turfrook. Erg snoeperig en doet me geenszins aan Islay denken, maar desalniettemin vind ik dit erg lekker ruiken.

Hij is licht olieachtig, erg zoet op zoethout en kersen, banaan en appelsien en mooi rokerig. Heidehoning verschijnt en neemt de fakkel over van de banaan.

In de afdronk krijg ik voor het eerst wat kruiden. Nootmuskaat, peper en een hint van kruidnagel. Hij zindert lekker lang na en blijft rokerig tot het einde.

Erg drinkbare blend, die best kan dienen als introductie tot rokerige whisky. Helemaal niet groots of wereldschokkends, maar met een prijskaartje van ocharme 25 EUR krijg je zeker waar voor je geld.

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).