Bottelaar: Gordon Graham & Co Ltd
Regio: Schotland
Fles: Black Bottle Double Cask, b. 2021 Alchemy Series Batch 1
Kleur: brons
ABV: 46.3%

Rode Twist

Black Bottle lanceerde in 2021 een nieuwe reeks: Alchemy Series. Er zijn reeds 2 batches verkrijgbaar. Dit is batch 1 die Black Bottle Double Cask werd gedoopt. Dat laat weinig aan de verbeelding over, natuurlijk. De malt component van Black Bottle werd in voormalige sherryvaten gefinisht, terwijl de graancomponent rijpte in rode wijnvaten. Dat zorgt dat deze wel erg mooi gebronzeerd is.

Net zoals de klassieke Black Bottle expressie, is deze bijzonder zacht op de neus met amper turfrook. Hij moet het vooral hebben van banaan, marsepein, rode vetersnoep en hazelnoten. Mooi, hoor.

De body is aan de lichte kant. Een tikkeltje te licht naar mijn zin. Rood fruit, gekonfijt fruit, marsepein, geroosterde kastanjes en zoethout worden in een rokerig jasje gewikkeld. Kruidnagel, kurkuma en sweet chili zijn de kruiden van dienst. Dit valt mij al bij al erg goed mee, hoor. Voldoende aan de gang om boeiend te zijn, zonder echt groots te worden.

De afdronk is middellang, warm en donkerzoet met zachte rook tot op het sterfbed. En wordt dan plots een tikkeltje bubblegum-y. Oeps.

Noem het de Black Bottle met een rode twist. Beter dan de klassieker. Verkrijgbaar voor 30 EUR.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).