Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 10 Year Old 2010/2021 Old Particular for our Belgian Friends, Douglas Laing, Refill Hogshead #DL14940, 296 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 56.6%

Cinoco

Deze Caol Ila werd gebotteld door Douglas Laing in hun bekende Old Particular reeks, maar onderscheidt zich om twee redenen. Ten eerste zie je de Belgische driekleur op het label, want hij is exclusief gebotteld ‘for our Belgian friends’ en ten tweede is het een single cask dat op vatsterkte werd gebotteld. Het refill hogshead leverde zodoende nog 296 flessen op. Hij is erg bleek, overigens.

Stokvis, olijfolie, visolie, honing, vanille, zoethout, een verloren gelopen limoen, groene tuinkruiden… Deze Caol Ila is een tikkeltje atypisch, maar wel erg, erg goed! Ik vraag me af of importeur Cinoco het vat gekozen heeft, dan wel Douglas Laing zelve. Hoe dan ook, de neus is alvast outstanding.

Lekker olieachtig op de tong, maar wel onmiddellijk erg zoet. Vanille leidt, gevolgd door een zachte zoetzure toets van agrums en turf. Lekker pittig, hoor. Flink wat peper en bakkerskruiden. Dan komen de maritieme trekjes naar de voorgrond en wordt de rookontwikkeling erg groot. Heel de mond wordt lekker warm. Een winterdram pur sang. Zalig.

De afdronk duurt langer dan een aflevering van Case de Papel (want ik ben al aan de volgende aflevering bezig en ik proef deze nog steeds). Prima!

Geweldige vatkeuze. Een relatief zoete, maar wel lekker pittige en krachtige Caol Ila. Altijd prijs, altijd gewonnen. Verkrijgbaar rond de 95 EUR. Mijn 150e Caol Ila! But who’s counting?

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).