Bottelaar: Johnnie Walker
Regio: Schotland
Fles: Johnnie Walker Ghost & Rare – Pittyvaich, b. 2021
Kleur: vol goud
ABV: 43.8%

Pittyvaich in da House

Ik heb er lang op moeten wachten, maar klagen doe ik niet. Ik kreeg de fles immers cadeau van Dearly Beloved voor mijn verjaardag. Dan is geduld wel gepast. Deze vierde Ghost & Rare editie (na de Brora, Port Ellen en Glenury Royal) heeft dus Pittyvaich als fingerprint malt en da’s maar goed ook, want in 2021 zat er geen Pittyvaich in de Diageo Special Releases. Bovendien was ik bang dat na de eerste drie – die gevolgd werden door de Blue Label Legendary Eight (die uitstekend is) – geen nieuwe Ghost & Rare zou verschijnen. Dubbele opluchting dus. Enfin: deze blend is samengesteld met whisky van de volgende distilleerderijen: Cragganmore, Royal Lochnagar, Strathmill, Mannochmore, Auchroisk, Carsebridge, Port Dundas en – uiteraard – Pittyvaich. Net als zijn voorgangers is deze gebotteld op 43.8%.

De neus begint verdacht eenvoudig op vanille en toffee, aangevuld met een goeie dosis honing. Maar na enkele minuten ademen begint het fruitige feestje: gepocheerde peren en gebakken appeltjes met wat zachte kaneel. Maar dan volgen guimauve (hoera!), kokosnoot en bijenwas elkaar in snel tempo op: Pittyvaich is in da house! Maar het is nog niet gedaan: wat abrikoos in eigen nat, munt en kastanjes volgen. Je moet er je tijd voor nemen, maar dan merk je dat dit een intrigerende whisky is.

Oh, wat een body! Lekker waxy en mondvullend, evoluerend naar zijdezacht ondanks een pittig pepertje en wat kruidnagel, gevolgd door zoethout en kaneel. De toffee en de appels keren weer, gevolgd door gedroogde mango, sultanas en orangettes (appelsienconfituur in een jasje van chocolade). Heidehoning, vanille en een hint van pruimtabak. Rijk en rond. Midpalate steken gekonfijte gember en verse houtkrullen de kop op. Wordt lekker gelaagd en complex.

De afdronk is heerlijk. Het begint allemaal zoet en fruitig om langzaam maar zeker om te buigen naar droog en kruidig. Appelsienschillen op het sterfbed. Groots.

Fantastisch spul, alweer. Ze zien er niet alleen geweldig uit (ja, het oog wil ook wat). En ze zijn zo heerlijk verschillend ook. Zo rond de 300 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).