Bottelaar: Johnnie Walker
Regio: Schotland
Fles: Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare Glenury Royal
Kleur: amber
ABV: 43.8%

Decadent

Toegegeven, de naam Glenury Royal ronkt een pak minder dan Brora of Port Ellen, maar dat weerhield Jim Beveridge er niet van om een derde expressie in de zogenaamde Ghost & Rare samen te stellen. De Highlander Glenury Royal – één van slechts drie distilleerderijen die Royal aan hun naam mocht toevoegen – sloot definitief de deuren in 1985 (in 1992 werd ze afgebroken en vandaag de dag staan er appartementen in de plaats). De distilleerderij werd in 1825 opgestart door Captain Robert Barclay die toen parlementslid was. Na een felle brand herrees ze uit haar assen als een feniks – vandaar het logo op de luxe-verpakking. Ja, het oog wil ook wat. Naast deze distilleerderij zit er ook wat Pittyvaich en Cambus (grain) in. Drie ‘Ghosts’, dus. De ‘Rares’ van dienst zijn Glen Elgin, Inchgower, Glenlossie, Glenkinchie en Cameronbridge (grain). Hij werd gebotteld op 43.8%. De Brora vond ik outstanding, de Port Ellen geweldig. Benieuwd of deze Glenury Royal in de buurt kan komen.

Zalig zachte neus op appel, abrikozen, citrus, mango, ananas (een mix van zowel vers als gedroogd, overigens), noten, heidehoning en vanille. Mooie florale toetsen. Een tikkeltje waxy. Absoluut heerlijke neus.

Op smaak komt dat fruit zeker terug (meer sappig dan gedroogd, deze keer, met duidelijke abrikozen op de voorgrond), maar wordt dat verder opgeleukt met toffee, iets van noten en butterscotch. Pomme d’Amour komt stevig opzetten. Pittig gepeperd. Het hout zorgt voor een licht bittere toets. Perfecte balans.

De afdronk is zinnenstrelend, lang en doet je beseffen dat Dr Beveridge opnieuw een decadent lekkere blend heeft neergezet.

Kijk, Blue Label is een erg lekkere blend. Maar deze Ghost & Rare releases zijn toch nog een heel ander niveau. Dit is absoluut decadent goed spul. Mijn vrouw zei: ‘Wat?! 285 EUR voor een blended whisky?’ Toen liet ik ‘m proeven. ‘Schenk me nog maar eentje uit,’ knikte ze goedkeurend.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).