Bottelaar: Johnnie Walker
Regio: Schotland
Fles: Johnnie Walker Blue Label Legendary Eight 200th Anniversary
Kleur: oud goud
ABV: 43.8%

Legendarisch

Ik hoopte stiekem op een vierde release in de Ghost & Rare Series en eigenlijk past deze ook wel perfect in het rijtje (zelfde luxueuze verpakking en er zitten ook ‘ghost’ distilleries in), maar voor de 200th verjaardag van het huis lanceerde Johnnie Walker deze Blue Label onder de naam Legendary Eight. Dat zegt ons drie dingen. Ten eerste: de whisky is samengesteld uit 8 legendarische whisky’s, zijnde de malts Lagavulin, Oban, Teaninich, Blair Athol en Brora, aangevuld met drie grains zijnde Port Dundas, Cameronbrigde en Cambus. Ten tweede: als je je whisky legendarisch noemt, moeten er wel gesloten distilleerderijen tussen zitten. Dat zijn in dit geval dus Brora, Port Dundas en Cambus. Ten derde: het gaat niet goedkoop zijn. Deze komt met een prijskaartje van zo’n 300 EUR.

De neus is heerlijk subtiel. Een zalige mix van tropisch fruit – een mooie hoofdrol is weggelegd voor sappige ananas, aangevuld met mandarijn en perzik – gevolgd door toetsen van jonge appels en gezouten karamel. Flink wat bruine suiker en lichte honing, een complexe florale toets en tot slot een hint van hout, rook en zilt. Geen enkele van de aroma’s domineert en een perfecte balans wordt verkregen. Sorry, maar hier wordt ik een beetje stil van.

Lekker olieachtig op de tong. Vooraan krijg ik een heerlijke zoetigheid als van met kaneel besprenkelde appeltjes in de pan, aangemoedigd door cacao en vanille. De rook keert terug en verraadt een goeie dosis Lagavulin. Sultanas en rozijntjes doen hun duit in het zakje, ananas en mango steken hun vinger op. Wordt kruidiger dan ik gewend ben van Blue Label. Als je de moeite doet om hier je tijd voor te nemen, merk je dat het een meesterwerk is.

In de finish deemsteren de kruiden zachtjes weg, terwijl de rokerigheid even intenser wordt. Een zoetje als van honing maakt het geheel erg bevredigend.

Als ik ooit het geluk heb de innemende Jim Beveridge te ontmoeten, ga ik hem uitgebreid feliciteren en bedanken. Deze whisky is echt complex en intrigerend. Het is mijn favoriete Blue tot nu toe. Ja, dit is legendarisch spul. Kudos.

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).