Distilleerderij: Dada Chapel
Regio: België
Fles: Dada Chapel Brhum Small Batch for The Nectar 15th Anniversary
Kleur: goud
ABV: 60.2%

Moh!

Toen de jongens van The Nectar de distilleerderij Dada Chapel in Gent bezochten, vonden ze twee vaten die hen erg aanstonden. In die mate zelfs dat ze ze tot Small Batch lieten bottelen voor hun 15e verjaardag. 2/3 van de spirit werd versneden naar 50% – die proefde ik eerder – en 1/3 werd gebotteld op barrel strength. Dit zit nu in het glas.

De neus is als twee druppels water met de Small Batch op 50%, zij het iets minder uitgesproken. Het lijkt wel alsof de alcohol de esters hier wat vasthoudt. Maar wederom tropisch fruit, kandijsuiker, Brésilienne nootjes en kokosrotsjes.

Moh! Hoewel hij een pak krachtiger is dan de Small Batch – deze zit immers boven de 60% – valt dat allemaal nog best mee. Dit brandt niet, hoor. Ook hier een toename van ananas en kokos, een karrenvracht aan kandij – de suiker evolueert naar siroop – en wat chocolade. De kruiden, daarentegen, zijn een pak krachtiger en maken hier een lekker hartverwarmend drammetje van. Vanaf de tweede slok, nadat je smaakpapillen over de initiële schok heen zijn, maakt hem dan weer net wat meer uitgesproken dan de Small Batch.

De afdronk is lang, kruidig warm, zalig zoet en erg bevredigend.

Wellicht een krachtpatser in een cocktail, maar weet je… ik drink dit liever puur (toegegeven, met een blokje ijs). Of giet een eetlepel over mijn kokossorbet. Fijne feesten!

Geproefd door Mark Dermul op 11-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).