Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Dada Chapel Aged Brhum Barrel Strength Small Batch for The Nectar 15th Anniversary

Tasting Notes Posted on 26/12/2021 16:58

Distilleerderij: Dada Chapel
Regio: België
Fles: Dada Chapel Brhum Small Batch for The Nectar 15th Anniversary
Kleur: goud
ABV: 60.2%

Moh!

Toen de jongens van The Nectar de distilleerderij Dada Chapel in Gent bezochten, vonden ze twee vaten die hen erg aanstonden. In die mate zelfs dat ze ze tot Small Batch lieten bottelen voor hun 15e verjaardag. 2/3 van de spirit werd versneden naar 50% – die proefde ik eerder – en 1/3 werd gebotteld op barrel strength. Dit zit nu in het glas.

De neus is als twee druppels water met de Small Batch op 50%, zij het iets minder uitgesproken. Het lijkt wel alsof de alcohol de esters hier wat vasthoudt. Maar wederom tropisch fruit, kandijsuiker, Brésilienne nootjes en kokosrotsjes.

Moh! Hoewel hij een pak krachtiger is dan de Small Batch – deze zit immers boven de 60% – valt dat allemaal nog best mee. Dit brandt niet, hoor. Ook hier een toename van ananas en kokos, een karrenvracht aan kandij – de suiker evolueert naar siroop – en wat chocolade. De kruiden, daarentegen, zijn een pak krachtiger en maken hier een lekker hartverwarmend drammetje van. Vanaf de tweede slok, nadat je smaakpapillen over de initiële schok heen zijn, maakt hem dan weer net wat meer uitgesproken dan de Small Batch.

De afdronk is lang, kruidig warm, zalig zoet en erg bevredigend.

Wellicht een krachtpatser in een cocktail, maar weet je… ik drink dit liever puur (toegegeven, met een blokje ijs). Of giet een eetlepel over mijn kokossorbet. Fijne feesten!

Geproefd door Mark Dermul op 11-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Dada Chapel Aged Brhum Small Batch for The Nectar 15th Anniversary

Tasting Notes Posted on 26/12/2021 12:57

Distilleerderij: Dada Chapel
Regio: België
Fles: Dada Chapel Brhum Small Batch for The Nectar 15th Anniversary
Kleur: goud
ABV: 50%

Brésilienne

Ook importeur The Nectar is door de knieën gegaan voor de Aged Brhum van het Gentse Dada Chapel. Toen ze de distilleerderij bezochten ontdekten ze twee vaten waarvan ze helemaal weg waren. Of deze als een small batch konden gebotteld worden voor de 15e verjaardag van The Nectar? Jazeker! Het eerste vat was klassieke American Oak. Het tweede vat had een ander parcours afgelegd. Het begon in Virgin French Limousin Oak, maar die leek toch een beetje te krachtig, dus werd de spirit na 4 maanden overgestoken in een American Oak vat. Het resultaat van de vatting proeven we vandaag. 2/3 van de spirit werd versneden naar 50% – die zit nu in het glas – en 1/3 werd gebotteld op barrel strength. Die proeven we hierna.

Intrigerende neus op tropisch fruit – denk ananas en kokosnoot – en koffie uit Ecuador. Graeffe suiker – die lichtbruine die wij zo graag op onze pannenkoeken doen – en Brésilienne gebak. Als je mij dit blind onder de neus had gestopt, zou ik het rum genoemd hebben.

Zijdezacht op de tong met nog meer ananas, terwijl de suiker van graeffe naar kandij evolueert. Er komt wat chocolade aan te pas. Mooie evolutie. Wat houtkruiden maken je mond warm. Ook Brésilienne op smaak, zij het eerder de nootjes.

Heerlijke lange, licht drogende afdronk. Maar hij blijft mierzoet tot de dood.

Apart, da’s het minste wat je hiervan kan zeggen. En dat weten ze bij Dade Chapel zelf ook, want ze voegden een extra sticker toe aan het label: ‘In Odd We Trust’. Terecht.

Geproefd door Mark Dermul op 11-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Dada Chapel Aged Brhum

Tasting Notes Posted on 26/12/2021 06:56

Distilleerderij: Dada Chapel
Regio: België
Fles: Dada Chapel Aged Brhum
Kleur: goud
ABV: 42%

Café Noir

Herinnert u zich nog de Brhum van Dada Chapel? Ik proefde hem in april van dit jaar. Herinner u dat het een spirit is die gestookt werd van Belgische suikerbieten. Welnu, ondertussen hebben ze hem laten rijpen op eikenhouten vaten en hebben ze dus een Aged Brhum. En die won maar liefst Double Gold op de recente Europe Wine & Spirits Trophy 2021 competitie. Ze zijn daar goed bezig, in hartje Gent.

Mooie zoetzure neus die me onmiddellijk aan jonge rum doet denken. En dat is de bedoeling, me dunkt. Gebakken appels, kokosnoot, graeffe suiker en melkchocolade.

Mooie body. Naast appelcake en chocolade krijg ik nu ook wat tannine en Café Noir koekjes. Er zit zelfs een tropisch kantje aan. Lekker, zeg. En erg drinkbaar op zich. Dit is wel iets helemaal anders dan de ongerijpte Brhum (die ik ook lekker vind, hoor).

De afdronk is zijn troefkaart: gelakte ananas op de barbecue, koffie en chocolade met pralinévulling. Heerlijk.

Mooi product. Hier mogen ze terecht trots op zijn. Mijn sample was te klein om er nog wat mee te experimenteren, maar ik ben er zeker van dat je hier een leuke Dark & Stormy me kan maken.

Geproefd door Mark Dermul op 11-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).