Distilleerderij: Dada Chapel
Regio: België
Fles: Dada Chapel Brhum Small Batch for The Nectar 15th Anniversary
Kleur: goud
ABV: 50%

Brésilienne

Ook importeur The Nectar is door de knieën gegaan voor de Aged Brhum van het Gentse Dada Chapel. Toen ze de distilleerderij bezochten ontdekten ze twee vaten waarvan ze helemaal weg waren. Of deze als een small batch konden gebotteld worden voor de 15e verjaardag van The Nectar? Jazeker! Het eerste vat was klassieke American Oak. Het tweede vat had een ander parcours afgelegd. Het begon in Virgin French Limousin Oak, maar die leek toch een beetje te krachtig, dus werd de spirit na 4 maanden overgestoken in een American Oak vat. Het resultaat van de vatting proeven we vandaag. 2/3 van de spirit werd versneden naar 50% – die zit nu in het glas – en 1/3 werd gebotteld op barrel strength. Die proeven we hierna.

Intrigerende neus op tropisch fruit – denk ananas en kokosnoot – en koffie uit Ecuador. Graeffe suiker – die lichtbruine die wij zo graag op onze pannenkoeken doen – en Brésilienne gebak. Als je mij dit blind onder de neus had gestopt, zou ik het rum genoemd hebben.

Zijdezacht op de tong met nog meer ananas, terwijl de suiker van graeffe naar kandij evolueert. Er komt wat chocolade aan te pas. Mooie evolutie. Wat houtkruiden maken je mond warm. Ook Brésilienne op smaak, zij het eerder de nootjes.

Heerlijke lange, licht drogende afdronk. Maar hij blijft mierzoet tot de dood.

Apart, da’s het minste wat je hiervan kan zeggen. En dat weten ze bij Dade Chapel zelf ook, want ze voegden een extra sticker toe aan het label: ‘In Odd We Trust’. Terecht.

Geproefd door Mark Dermul op 11-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).