Distilleerderij: Strathmill
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Strathmill 21 Year Old 1992/2014, C&S Dram Collection, Bourbon Barrel #10926, 209 bts
Kleur: oud goud
ABV: 56.7%

Bevooroordeeld

Wil je Strathmill als single malt proeven, dan moet je je soelaas zoeken bij onafhankelijke bottelaars. De distilleerderij brengt nauwelijks single malt op de markt, maar verkoopt quasi alles aan de blenders. Strathmill is bijvoorbeeld de fingerprint malt in de populaire blend J&B. Dit single cask werd gebotteld door het Duitse C&S Dram Collection en kwam al in 2014 op de markt.

Zoete neus op toffee en chocolade. Mooie toetsen van hazel- en okkernoten. Beetje floraal. Geen fruit per sé, behoudens misschien een hint van ananas op de barbecue. Ik heb geen al te beste ervaring met Strathmill, maar deze valt mij op de neus bijzonder goed mee, ondanks het feit dat hij niet bepaald complex is.

Hij komt relatief scherp binnen, maar eens je speekselklieren de boel wat geblust hebben, verschijnen er toetsen van pompelmoes, ananas, okkernoten en een flink bittertje als van kinine. Zacht gekruid. Wederom best te pruimen.

De afdronk is middellang, mierzoet met een pepertje.

Ik zal mijn bevooroordeeldheid even moeten bijsturen, want dit vond ik best aangenaam. Thx, Bart!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).