Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Strathmill 26 Year Old 1994 Druma Mor

Tasting Notes Posted on 27/12/2021 16:52

Distilleerderij: Strathmill
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Strathmill 26 Year Old 1994/2021 Durma Mor, ex-Bourbon Cask, 36 bts
Kleur: goud
ABV: 47.4%

Kruisbessen

Een Strathmill van meer dan een kwarteeuw oud, gebotteld door het Belgisch Druma Mor… dat klinkt interessant. Vreemd genoeg zijn er slechts 36 flessen van uitgebracht, wat aantoont dat het om een gedeeld vat moet gegaan zijn. Soit, niks mis mee. Meteen aan de slag!

Lentefrisse neus  op Granny Smith appels en kruisbessen met een hint van kiwi. Na wat ademen komen daar limoensap en vanille bij, alsook wat gedroogde abrikoos en een takje munt.

Hij is licht olieachtig en zacht gekruid. Denk witte peper en nootmuskaat, onmiddellijk gevolgd door appels en citrusfruit, mirabellen en kruisbessen. Van lente naar zomer, zeg maar.

De afdronk mocht wat mij betreft iets langer zijn, maar hij is alvast zoet, evoluerend naar licht bitter van het hout.

Dit is de definitie van een kaarterswhisky. Erg toegankelijk, foutloos maar wel een tikkelje easy. Niks mis mee, natuurlijk.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Strathmill 13 Year Old 2006 Signatory Vintage

Tasting Notes Posted on 27/12/2021 12:51

Distilleerderij: Strathmill
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Strathmill 13 Year Old 2006/2020 Signatory Vintage Cask Strength Collection, Refill Butts + Fresh Sherry Butt Finish, Cask #2, 709 bts
Kleur: mahonie
ABV: 61.1%

Jägermeister

Goh, wat een kleurtje heeft deze whisky, zeg! Signatory gaf deze Strathmill, die op refill butts rijpte, nog een finish op een fresh sherry butt. Ze bottelden hem op 61.1% in hun befaamde Cask Strength Collection fles, waar oh, zo moeilijk uit te schenken valt. Maar ze ziet er wel geweldig uit.

Relatief zoete, maar tegelijkertijd umami neus met gekarameliseerd fruit zoals appelsien, rozijn en aardbei, maar ook zongedroogde tomaten, balsamico en zelfs wat nougat. Wordt wat romig als je hem laat ademen. Qua prikkel valt dit goed mee. De alcohol lijkt, op de neus alvast, goed geïntegreerd.

Dat blijkt op de tong ook zo te zijn. Deze bijt hoegenaamd niet! Hij is wel een pak zoeter dan de neus beloofde en dat stel ik op prijs. Allerhande rood fruit, origine chocolade, nougat, kweepeer, toetsen van flink gesuikerde gitzwarte koffie, blauwe bessenconfituur en abrikozen. Dan volgen Jägermeister likeur, triple sec en okkernoten elkaar in sneltreintempo op. Wordt redelijk kruidig en licht bitter door de eik. Maar het blijft in balans, goddank.

De afdronk is lang en pittig, waarbij vooral de noten terugkeren, maar hij sterft best een astringente dood.

Nou, als je een malt zoekt die als digestief kan dienen, zoek niet verder. Verkrijgbaar voor zo’n 110 EUR. Vooral in Duitsland zijn ze duidelijk tuk op dit profiel. Met dank aan Marcel voor het sample.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Strathmill 21 Year Old 1992 C&S Dram Collection

Tasting Notes Posted on 27/12/2021 06:50

Distilleerderij: Strathmill
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Strathmill 21 Year Old 1992/2014, C&S Dram Collection, Bourbon Barrel #10926, 209 bts
Kleur: oud goud
ABV: 56.7%

Bevooroordeeld

Wil je Strathmill als single malt proeven, dan moet je je soelaas zoeken bij onafhankelijke bottelaars. De distilleerderij brengt nauwelijks single malt op de markt, maar verkoopt quasi alles aan de blenders. Strathmill is bijvoorbeeld de fingerprint malt in de populaire blend J&B. Dit single cask werd gebotteld door het Duitse C&S Dram Collection en kwam al in 2014 op de markt.

Zoete neus op toffee en chocolade. Mooie toetsen van hazel- en okkernoten. Beetje floraal. Geen fruit per sé, behoudens misschien een hint van ananas op de barbecue. Ik heb geen al te beste ervaring met Strathmill, maar deze valt mij op de neus bijzonder goed mee, ondanks het feit dat hij niet bepaald complex is.

Hij komt relatief scherp binnen, maar eens je speekselklieren de boel wat geblust hebben, verschijnen er toetsen van pompelmoes, ananas, okkernoten en een flink bittertje als van kinine. Zacht gekruid. Wederom best te pruimen.

De afdronk is middellang, mierzoet met een pepertje.

Ik zal mijn bevooroordeeldheid even moeten bijsturen, want dit vond ik best aangenaam. Thx, Bart!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).