Distilleerderij: Strathmill
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Strathmill 13 Year Old 2006/2020 Signatory Vintage Cask Strength Collection, Refill Butts + Fresh Sherry Butt Finish, Cask #2, 709 bts
Kleur: mahonie
ABV: 61.1%

Jägermeister

Goh, wat een kleurtje heeft deze whisky, zeg! Signatory gaf deze Strathmill, die op refill butts rijpte, nog een finish op een fresh sherry butt. Ze bottelden hem op 61.1% in hun befaamde Cask Strength Collection fles, waar oh, zo moeilijk uit te schenken valt. Maar ze ziet er wel geweldig uit.

Relatief zoete, maar tegelijkertijd umami neus met gekarameliseerd fruit zoals appelsien, rozijn en aardbei, maar ook zongedroogde tomaten, balsamico en zelfs wat nougat. Wordt wat romig als je hem laat ademen. Qua prikkel valt dit goed mee. De alcohol lijkt, op de neus alvast, goed geïntegreerd.

Dat blijkt op de tong ook zo te zijn. Deze bijt hoegenaamd niet! Hij is wel een pak zoeter dan de neus beloofde en dat stel ik op prijs. Allerhande rood fruit, origine chocolade, nougat, kweepeer, toetsen van flink gesuikerde gitzwarte koffie, blauwe bessenconfituur en abrikozen. Dan volgen Jägermeister likeur, triple sec en okkernoten elkaar in sneltreintempo op. Wordt redelijk kruidig en licht bitter door de eik. Maar het blijft in balans, goddank.

De afdronk is lang en pittig, waarbij vooral de noten terugkeren, maar hij sterft best een astringente dood.

Nou, als je een malt zoekt die als digestief kan dienen, zoek niet verder. Verkrijgbaar voor zo’n 110 EUR. Vooral in Duitsland zijn ze duidelijk tuk op dit profiel. Met dank aan Marcel voor het sample.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).