Distilleerderij: Allt-a-Bhainne
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Allt-a-Bhainne 14 Year Old 2005 Infrequent Flyers, Refill Puncheon #69290, 643 bts
Kleur: vol goud
ABV: 59.9%

Overrijp Fruit

Dit is de 20e release van Infrequent Flyers, het bedrijf van Alistair Walker (zoon van legende Billy). Nu moet ik bekennen dat ik maar bitter weinig ervaring heb met Allt-a-Bhainne, de distilleerderij die in 1975 werd opgericht door Seagrams en zo’n 4 miljoen spirit per jaar produceert. Hij wordt beschouwd als een typische blender’s whisky. Maar er is vast een goeie reden waarom Alistair dit vat gebotteld heeft.

Nou, die neus vind ik alvast erg aangenaam. Fris, fruitig en floraal, met toetsen van amandelschaafsel en kweepeer. Daarnaast nog gekonfijte ananas en wat appelsienconfituur. Een beetje snoeperig, maar in de zomer kan ik dat wel op prijs stellen.

Hij komt erg stevig binnen en is betrekkelijk pikant op witte peper, maar mooi in balans met flink wat overrijp fruit. Naast ananas en appelsien krijg ik nu ook nog abrikozen en een hint van kiwi. Honing bij de vleet. Erg zoet, maar tegelijkertijd erg bevredigend.

De afdronk is mooi: lang, zoet en kruidig.

Het zou zonde geweest zijn dit vat weg te blenden. Erg mooie Allt-a-Bhainne. Zo’n 85 EUR. Bedankt, Gunther, voor het sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).