Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Allt-a-Bhainne 14 Year Old 2005 Infrequent Flyers

Tasting Notes Posted on 24/08/2021 16:52

Distilleerderij: Allt-a-Bhainne
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Allt-a-Bhainne 14 Year Old 2005 Infrequent Flyers, Refill Puncheon #69290, 643 bts
Kleur: vol goud
ABV: 59.9%

Overrijp Fruit

Dit is de 20e release van Infrequent Flyers, het bedrijf van Alistair Walker (zoon van legende Billy). Nu moet ik bekennen dat ik maar bitter weinig ervaring heb met Allt-a-Bhainne, de distilleerderij die in 1975 werd opgericht door Seagrams en zo’n 4 miljoen spirit per jaar produceert. Hij wordt beschouwd als een typische blender’s whisky. Maar er is vast een goeie reden waarom Alistair dit vat gebotteld heeft.

Nou, die neus vind ik alvast erg aangenaam. Fris, fruitig en floraal, met toetsen van amandelschaafsel en kweepeer. Daarnaast nog gekonfijte ananas en wat appelsienconfituur. Een beetje snoeperig, maar in de zomer kan ik dat wel op prijs stellen.

Hij komt erg stevig binnen en is betrekkelijk pikant op witte peper, maar mooi in balans met flink wat overrijp fruit. Naast ananas en appelsien krijg ik nu ook nog abrikozen en een hint van kiwi. Honing bij de vleet. Erg zoet, maar tegelijkertijd erg bevredigend.

De afdronk is mooi: lang, zoet en kruidig.

Het zou zonde geweest zijn dit vat weg te blenden. Erg mooie Allt-a-Bhainne. Zo’n 85 EUR. Bedankt, Gunther, voor het sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Ardmore 20 Year Old 1996 Old Malt Cask Hunter Laing

Tasting Notes Posted on 24/08/2021 07:51

Distilleerderij: Ardmore
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ardmore 20 Year Old 1996/2016 Old Malt Cask, Hunter Laing, Refill Hogshead #HL12929, 148 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 50%

Helder

Foamy, mijn goeie vriend Bart A, stopte me enige maanden geleden dit sample in de hand. Het betreft een Ardmore die zo’n 5 jaar geleden al werd gebotteld in de Old Malt Cask reeks van Hunter Laing.

Oh, wat een heerlijk, heldere, fruitige neus. Wit fruit, vooral. Peren, jonge appels, kruisbessen, witte aalbessen. Gepresenteerd op een leisteen. Aangevuld met wat vanille, banaan, zoethout, een hint van eucalyptus, kiezeltjes en een erg subtiel streepje rook. Dit is een erg elegante Ardmore.

Olieachtig en zoet bij aankomst, maar dan explodeert de turf op je tong. Wordt plotsklaps erg peaty en dat doet hem deugd. Het fruit mag dan wat bedolven worden onder moutsuikers en honing, het wordt tevens besprenkeld met flink wat peper. Lekker kruidig en warm, zonder die helderheid te verliezen. Dit is erg goed. Vanaf de tweede slok – eens je smaakpapillen de turf en pepers wat geblust hebben – verschijnt er iets van kruisbessen en witte pompelmoes, wat hem lichtjes zoetzuur maakt. Het werkt prima en is mooi in balans.

De afdronk is middellang op meer citrus en zachte rook, terwijl een eerder aardse toets als van plasticine verschijnt op het sterfbed.

Hoera, mijn 35e Ardmore is een schot in de roos. Bedankt, Bart!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).