Distilleerderij: Ardmore
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ardmore 20 Year Old 1996/2016 Old Malt Cask, Hunter Laing, Refill Hogshead #HL12929, 148 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 50%

Helder

Foamy, mijn goeie vriend Bart A, stopte me enige maanden geleden dit sample in de hand. Het betreft een Ardmore die zo’n 5 jaar geleden al werd gebotteld in de Old Malt Cask reeks van Hunter Laing.

Oh, wat een heerlijk, heldere, fruitige neus. Wit fruit, vooral. Peren, jonge appels, kruisbessen, witte aalbessen. Gepresenteerd op een leisteen. Aangevuld met wat vanille, banaan, zoethout, een hint van eucalyptus, kiezeltjes en een erg subtiel streepje rook. Dit is een erg elegante Ardmore.

Olieachtig en zoet bij aankomst, maar dan explodeert de turf op je tong. Wordt plotsklaps erg peaty en dat doet hem deugd. Het fruit mag dan wat bedolven worden onder moutsuikers en honing, het wordt tevens besprenkeld met flink wat peper. Lekker kruidig en warm, zonder die helderheid te verliezen. Dit is erg goed. Vanaf de tweede slok – eens je smaakpapillen de turf en pepers wat geblust hebben – verschijnt er iets van kruisbessen en witte pompelmoes, wat hem lichtjes zoetzuur maakt. Het werkt prima en is mooi in balans.

De afdronk is middellang op meer citrus en zachte rook, terwijl een eerder aardse toets als van plasticine verschijnt op het sterfbed.

Hoera, mijn 35e Ardmore is een schot in de roos. Bedankt, Bart!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).