Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 10 Year Old 2010/2021, BYOB-C, Mobsters on Mopeds, 84 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 52.3%

Dieser Whisky ist Sehr Lecker

Han Solo zou zeggen ‘Didn’t we just leave this party?’, want de 8e release van de meisjes en jongens van BYOB-C in de reeks Mobsters on Mopeds was ook al een Clynelish. Toen werd hij ‘Unleash the Cline’ gedoopt, deze kreeg de tagline ‘Dieses moped ist Sehr Schneilly’ mee. Hoe lang hebben ze daar over gedaan om dat te bedenken? Geweldig toch? Met de letters van Schneilly kunnen we aan de slag. En dan een label met een motorrijder met een kattenmasker? Tja, je moet niet veel verder zoeken.

Mooie neus op meringue, hazelnoten, peer, Granny Smith en kruisbessen. De typische waxiness van het huis tekent present, hoor. Na enkele ogenblikken wordt dat verder aangevuld met karnemelk, ananassnoepjes en gezoete kamillethee. Limoen, munt en anijszaad. Zomers!

Op de tong is hij eveneens lekker waxy, zoals het hoort. Zoet op vanille, wit fruit, nougat en appelmoes, maar ook een tikkeltje zuur op pompelmoes en limoensap. Mooi herbaal kantje met kamille en kardemom. Zo herkenbaar. En als je van de stijl van Clynelish houdt (zoals ik), dan kan je niet anders dan dit geweldig vinden.

Ontwaar ik daar nog een prachtig streepje woodsmoke in de middellange afdronk? Jawel. Voorts nog limoen, gekonfijte abrikoos en sultanas.

Dieser Whisky is Sehr Lecker! En ons gentlemen’s agreement gaat mooi verder. Fles 84 van de 84 prijkt in de verzameling. Bedankt, Dominic.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-08-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).