Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Clynelish 10 Year Old 2010 Mobster on Mopeds

Tasting Notes Posted on 06/08/2021 16:41

Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 10 Year Old 2010/2021, BYOB-C, Mobsters on Mopeds, 84 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 52.3%

Dieser Whisky ist Sehr Lecker

Han Solo zou zeggen ‘Didn’t we just leave this party?’, want de 8e release van de meisjes en jongens van BYOB-C in de reeks Mobsters on Mopeds was ook al een Clynelish. Toen werd hij ‘Unleash the Cline’ gedoopt, deze kreeg de tagline ‘Dieses moped ist Sehr Schneilly’ mee. Hoe lang hebben ze daar over gedaan om dat te bedenken? Geweldig toch? Met de letters van Schneilly kunnen we aan de slag. En dan een label met een motorrijder met een kattenmasker? Tja, je moet niet veel verder zoeken.

Mooie neus op meringue, hazelnoten, peer, Granny Smith en kruisbessen. De typische waxiness van het huis tekent present, hoor. Na enkele ogenblikken wordt dat verder aangevuld met karnemelk, ananassnoepjes en gezoete kamillethee. Limoen, munt en anijszaad. Zomers!

Op de tong is hij eveneens lekker waxy, zoals het hoort. Zoet op vanille, wit fruit, nougat en appelmoes, maar ook een tikkeltje zuur op pompelmoes en limoensap. Mooi herbaal kantje met kamille en kardemom. Zo herkenbaar. En als je van de stijl van Clynelish houdt (zoals ik), dan kan je niet anders dan dit geweldig vinden.

Ontwaar ik daar nog een prachtig streepje woodsmoke in de middellange afdronk? Jawel. Voorts nog limoen, gekonfijte abrikoos en sultanas.

Dieser Whisky is Sehr Lecker! En ons gentlemen’s agreement gaat mooi verder. Fles 84 van de 84 prijkt in de verzameling. Bedankt, Dominic.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-08-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Secret Islay Distillery 7 Year Old 2013 The Whisky Mercenary

Tasting Notes Posted on 06/08/2021 07:49

Distilleerderij: Onbekend
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Secret Islay Distillery 7 Year Old 2013/2021 The Whisky Mercenary
Kleur: brons
ABV: 53.8%

Draco Islayensis

De nieuwste releases van The Whisky Mercenary zijn gebotteld in de zogenaamde Draconological Series. Deze heeft wederom zo’n leuke draak-cartoon op het label en luistert naar de naam Draco Islayensis. Je moet het maar bedenken. Ondertussen blijft het distilleerderij waar dit bronzen spul gestookt werd uiterst geheim.

Ik heb ‘m nog maar net geschonken en de kamer vult zich met heerlijke toetsen van gekookte hesp en gerookte ham, aangevuld met toetsen van dieselolie, roet en assen. Lekker herbaal, ook. Denk tijm, kamfer en marjolein. Ja, dit is Islay, zoveel is zeker. En een actief sherryvat ook. De neus is uitstekend.

Oh, goeie body. Flink wat peaty malt met zalige sherrytoetsen. Karamel, verbrand hout, bakkerskruiden. Zoet versus zilt met enerzijds aardbeien en grapefruit in een stoofpotje en anderzijds gerookte ham en champignons op de barbecue met een scheutje A1 steaksaus eroverheen. Perfecte sterkte.

De afdronk is lekker lang, kruidig en een strijd tussen zoet en zilt. Maar hij sterft een umami dood met flink wat roet. Za-lig!

Een topselectie van Jürgen. Als ik een gokje zou mogen wagen… Laphroaig. Zo’n 90 EUR. No brainer.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).