Distilleerderij: Onbekend
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Secret Islay Distillery 7 Year Old 2013/2021 The Whisky Mercenary
Kleur: brons
ABV: 53.8%

Draco Islayensis

De nieuwste releases van The Whisky Mercenary zijn gebotteld in de zogenaamde Draconological Series. Deze heeft wederom zo’n leuke draak-cartoon op het label en luistert naar de naam Draco Islayensis. Je moet het maar bedenken. Ondertussen blijft het distilleerderij waar dit bronzen spul gestookt werd uiterst geheim.

Ik heb ‘m nog maar net geschonken en de kamer vult zich met heerlijke toetsen van gekookte hesp en gerookte ham, aangevuld met toetsen van dieselolie, roet en assen. Lekker herbaal, ook. Denk tijm, kamfer en marjolein. Ja, dit is Islay, zoveel is zeker. En een actief sherryvat ook. De neus is uitstekend.

Oh, goeie body. Flink wat peaty malt met zalige sherrytoetsen. Karamel, verbrand hout, bakkerskruiden. Zoet versus zilt met enerzijds aardbeien en grapefruit in een stoofpotje en anderzijds gerookte ham en champignons op de barbecue met een scheutje A1 steaksaus eroverheen. Perfecte sterkte.

De afdronk is lekker lang, kruidig en een strijd tussen zoet en zilt. Maar hij sterft een umami dood met flink wat roet. Za-lig!

Een topselectie van Jürgen. Als ik een gokje zou mogen wagen… Laphroaig. Zo’n 90 EUR. No brainer.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).