Vorig jaar werd een historische vondst gedaan in Antarctica, onder de hut van poolreiziger Ernest Shackleton: enkele kisten met Mackinlay’s Rare Old Highland Malt whisky, die werd achtergelaten tijdens een mislukte poging om de Zuidpool te bereiken (tussen 1907 en 1909).

We berichtten hier al eerder over (hier, hier en hier).

Whyte & Mackay, eigenaars van het merk Mackinlay, stelden alles in het werk om de whisky te recupereren, analyseren en… geloof het of niet, terug te leggen op zijn laatste rustplaats op Antarctica.

Maar daar blijft het uiteraard niet bij. De onnavolgbare Master Blender, Richard Paterson (bijgenaamd The Nose), heeft maandenlang gewerkt aan het samenstellen van een kopie van deze whisky. Voor de getrouwe reproductie gebruikten Patterson en zijn team maltwhisky’s uit de Speyside, Islands en Highlands, waaronder een Glen Mhor uit 1983, tevens het sluitingsjaar.

Eind maart zal de whisky in het U.K. uitgebracht worden in een replicafles, verpakt in een rustieken houden kist, vergelijkbaar met degene die Shackleton gebruikte om de whisky naar de Zuidpool te vervoeren. In totaal worden 50.000 flessen van deze Mackinlay’s Rare Old Highland Malt blend op de markt gebracht tegen een verkoopprijs van £100. Daarvan gaat £5 per verkochte fles naar het Antarctic Heritage Trust, die nu terug de troste bezitter werd van de orignele flessen.

En hoewel £100 voor een blend echt wel (te) veel geld is, kan ik me voorstellen dat deze zeer snel de deur uit zullen gaan.