Distilleerderij: Glenkinchie
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Glenkinchie 2007 Distillers Edition, OB 2019
Kleur: oud goud
ABV: 43%

Amontillado

De Glenkinchie distilleerderij werd mooi gerenoveerd en is sinds oktober 2020 omgetoverd tot de Lowland Home of Johnnie Walker. Deze Lowlander is immers één van de fingerprint malts in die wereldberoemde blend. Ik proef vandaag een zogenaamde Distillers Edition, waarbij de malt nog een tweede rijping kreeg. In het geval van Glenkinchie is dat op een Amontillado sherryvat.

Mierzoete en erg fruitige neus op perzik, groene druiven, Granny Smith appels, perzik en kruisbessen. Een scheutje honing, een handjevol amandelschaafsel en wat vanille maken het plaatje compleet.

Mooi olieachtig en mondvullend met dezelfde zoetigheid als op de neus, maar aangevuld met wat witte peper en zoethout. Pittig, hoor. Het fruit gaat ondertussen flink de tropische toer op. Denk mango en sultanas. Licht drogend vanaf de tweede slok.

De afdronk is betrekkelijk lang en zoet, maar laat je mond relatief droog achter.

We de ‘gewone’ Glenkinchie te ‘gewoon’ vindt, zou wel eens erg aangenaam verrast kunnen zijn door deze Distillers Edition. Ik hou hier alleszins wel van. Een flesje kost je tussen de 50 en de 60 EUR.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).