Glenkinchie Distillery
Pencaitland, Tranent
East Lothian
EH34 5ET
UK
+44 1875 342 004
www.malts.com

Zo’n 25 kilometer ten zuiden van de Schotse hoofdstad Edinburgh vind je Glenkinchie, één van de laatste active distilleerderijen in de Lowlands. Opgericht in 1825 door George en John Rate, heette de distilleerderij oorspronkelijk Milton Distillery. Rond 1837 werd ze herdoopt tot Glenkinchie. Omdat de distilleerderij zo dicht bij de hoofdstad ligt, wordt haar whisky in de volksmond wel eens ‘The Edinburgh Malt’ genoemd.

De distilleerderij kwam in handen van DLC (Distillers Company Ltd.) in 1914 en stopte met het eigen mouten van gerst in 1968. De eigenaar begon dan allerhande artefacten, gerelateerd aan de geschiedenis van whisky in het algemeen en Glenkinchie in het bijzonder te verzamelen. In de oude mouthuizen is sinds begin jaren ’70 een prachtig museum opgericht, dat zeker een bezoek waard is. Pronkstuk is een schaalmodel van de distilleerderij dat in het Palace of Industry tentoon gesteld werd tijdens de British Empire Exhibition van 1923 tot 1925. Naast het museum beschikt Glenkinchie ook over een modern bezoekerscentrum dat jaarlijks meer dan 40.000 bezoekers lokt. Toegang kost £5, maar die krijg je als korting als je nadien in de shop een fles van 70cl koopt.

Tijdens de periode 1917-1919 lag de productie still, omdat de overheid besloten had dat gerst moest gebruikt worden voor voeding tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ondanks dezelfde restricties tijdens de Tweede Wereldoorlog, kon Glenkinchie toch kleine hoeveelheden whisky blijven produceren.

De distilleerderij was een nobele onbekende totdat Diageo (opvolgers van DLC) besloot het label op te nemen in haar reeks ‘Classic Malts of Scotland’ in 1988. Een belangrijk deel van de productie wordt verwerkt in enkele bekende blends zoals Haig, Johnnie Walker (zowel Red Label als Black Label), Buchanan en Dimple.

Die productie vindt plaats in zes houten washbacks die voor de fermentatie worden gebruikt. Twee van die washbacks zijn gemaakt van ‘Oregon Pine’-hout en vier van ‘Canadian Larch’-hout. Glenkinchie beschikt voor haar productie over twee oude, dikke copper pot stills, die bij de grootste in de industrie behoren en jaarlijks zo’n 1,2 miljoen liter spirit voortbrengen.

De bekendste expressie, de 12 Year Old, is een vrij typische single malt, fris en betrekkelijk licht, met een flair van citroen en gras. Een wat zoete geur en een lichte turfsmaak maken het een goede whisky om kennis te maken met Schotse single malts.

Range

10 Year Old
12 Year Old (opvolger van de 10-Year Old in de Classic Malts-reeks
20 Year Old

Exclusives

12 Year Old Friends of the Classic Malts (cask strength)
1989 Distiller’s Edition