Distilleerderij: Glenkinchie
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Glenkinchie 20 Year Old Diageo Special Releases 2007, 5124 bts
Kleur: amber
ABV: 58.4%

Cognac

Ah, een gouwe ouwe van Glenkinchie uit de Diageo Special Releases van 2007, dus die zit al eventjes op fles. De eerste tien jaar bracht deze Lowlander door op refill American oak en nadien nog eens tien jaar op brandy vaten.

Die brandy is alvast prominent aanwezig op de neus met aroma’s van tropische vruchten en hout. Nog wat karamel en vanille, waardoor hij op het eerste zicht eerder eenvoudig lijkt. Maar schijn bedriegt! Al gauw wordt ik op sleeptouw genomen door toetsen van de betere cognac, druiven en overrijpe appels. Het hout levert bovendien enkele mooie kruidige toetsen. Neem hier je tijd voor!

Boomgaardfruit komt eerst, gevolgd door flink wat kruiden van het hout. Het alcoholpercentage doet je tong even tintelen, maar eens de malt zich in het kuitje van je tong genesteld heeft, begint het feest. Appels, peren, druiven, maar ook toffee en pepers. Zoete druiven steken de kop op, iets van citrus helemaal op de achtergrond. Mooie toefje peper, ook. Opnieuw wordt ik aangenaam verrast door een associatie met goeie cognac. Prima balans. Lekker!

De afdronk is niet erg lang, maar lang genoeg. Lekker kruidig tot op het eind, waarbij het fruit nog een laatste keer van zich laat spreken. Denk mandarijn en appel. En op het sterfbed plots iets wat me aan mosterd doet denken, al is het maar heel even.

Complexe en boeiende Glenkinchie, zeker weten! Maar je moet er je tijd voor nemen. Dit was nog maar mijn 12e Glenkinchie, maar wel één van lekkerste die ik al proefde!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).