Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Isle of Jura 10 Year Old

Tasting Notes Posted on 24/02/2010 11:58

Distilleerderij: Isle of Jura
Regio: Schotland (Islands)
Fles: 10 Year Old
Kleur: goud
ABV: 40%

Klein eiland, grote whisky

Het eiland Jura, ten westen van de Schotse Highlands en ten noordoosten van Islay, is niet zo makkelijk te bereiken. Vanuit België zou je al moeten vliegen op Glasgow om dan een bus of trein te nemen naar de kust en tot slot met de ferry het kleine eilandje te bereiken – na ongeveer een dag onderweg te zijn geweest. Misschien ligt daarin wel een beetje de aantrekkingskracht van dit magische eiland.

George Orwell verbleef er toen hij zijn klassieker 1984 schreef en noemde het toen ‘an extremely unget-at-able place’. Slechts 7 mijlen breed en 10 lang, beschikt het eiland slechts over één ‘mobiele’ bank, één winkel en één pub… en 5000 rendieren. Volgens de legende stellen de 180 inwoners het zonder internet (yeah, right) en zonder mobiele telefonie (who are you kidding here?).

De distilleerderij is al 180 jaar oud en produceert enkele whisky’s die op gemengde reviews mogen rekenen. Het is een beetje zoals Woody Allen films: love ‘m or hate ‘m. Ik val in de eerste categorie, althans wat deze Isle of Jura 10 Year Old betreft (niet de Woody Allen films).

Ik vind de neus een beetje aarde en olie in zich hebben met een mespuntje zout, maar ook zacht graan en dennenhout. Zoeter dan ik had verwacht met lichte, fruitige toetsen.

Zacht, maar toch vol van smaak. Vanille met gekruide mout en een beetje anijs.

De finish is betrekkelijk lang, waarbij zout en zoet om het voetlicht strijden, aangemoedigd door kleine peperbolletjes en lichte turf.

Deze fles, die ik van mijn collega’s kreeg voor mijn verjaardag, was zeker geen vergiftigd geschenk. Als iemand een sample wil proeven, laat maar weten wat je in de aanbieding hebt. Dit drankje kan best als aperitief genuttigd worden.

Score : 72

geproefd door Mark Dermul op 23-02-2010



Glenkinchie Distillery

Distilleerderijen Posted on 24/02/2010 11:45

Glenkinchie Distillery
Pencaitland, Tranent
East Lothian
EH34 5ET
UK
+44 1875 342 004
www.malts.com

Zo’n 25 kilometer ten zuiden van de Schotse hoofdstad Edinburgh vind je Glenkinchie, één van de laatste active distilleerderijen in de Lowlands. Opgericht in 1825 door George en John Rate, heette de distilleerderij oorspronkelijk Milton Distillery. Rond 1837 werd ze herdoopt tot Glenkinchie. Omdat de distilleerderij zo dicht bij de hoofdstad ligt, wordt haar whisky in de volksmond wel eens ‘The Edinburgh Malt’ genoemd.

De distilleerderij kwam in handen van DLC (Distillers Company Ltd.) in 1914 en stopte met het eigen mouten van gerst in 1968. De eigenaar begon dan allerhande artefacten, gerelateerd aan de geschiedenis van whisky in het algemeen en Glenkinchie in het bijzonder te verzamelen. In de oude mouthuizen is sinds begin jaren ’70 een prachtig museum opgericht, dat zeker een bezoek waard is. Pronkstuk is een schaalmodel van de distilleerderij dat in het Palace of Industry tentoon gesteld werd tijdens de British Empire Exhibition van 1923 tot 1925. Naast het museum beschikt Glenkinchie ook over een modern bezoekerscentrum dat jaarlijks meer dan 40.000 bezoekers lokt. Toegang kost £5, maar die krijg je als korting als je nadien in de shop een fles van 70cl koopt.

Tijdens de periode 1917-1919 lag de productie still, omdat de overheid besloten had dat gerst moest gebruikt worden voor voeding tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ondanks dezelfde restricties tijdens de Tweede Wereldoorlog, kon Glenkinchie toch kleine hoeveelheden whisky blijven produceren.

De distilleerderij was een nobele onbekende totdat Diageo (opvolgers van DLC) besloot het label op te nemen in haar reeks ‘Classic Malts of Scotland’ in 1988. Een belangrijk deel van de productie wordt verwerkt in enkele bekende blends zoals Haig, Johnnie Walker (zowel Red Label als Black Label), Buchanan en Dimple.

Die productie vindt plaats in zes houten washbacks die voor de fermentatie worden gebruikt. Twee van die washbacks zijn gemaakt van ‘Oregon Pine’-hout en vier van ‘Canadian Larch’-hout. Glenkinchie beschikt voor haar productie over twee oude, dikke copper pot stills, die bij de grootste in de industrie behoren en jaarlijks zo’n 1,2 miljoen liter spirit voortbrengen.

De bekendste expressie, de 12 Year Old, is een vrij typische single malt, fris en betrekkelijk licht, met een flair van citroen en gras. Een wat zoete geur en een lichte turfsmaak maken het een goede whisky om kennis te maken met Schotse single malts.

Range

10 Year Old
12 Year Old (opvolger van de 10-Year Old in de Classic Malts-reeks
20 Year Old

Exclusives

12 Year Old Friends of the Classic Malts (cask strength)
1989 Distiller’s Edition