Distilleerderij: Isle of Jura
Regio: Schotland (Islands)
Fles: 10 Year Old
Kleur: goud
ABV: 40%

Klein eiland, grote whisky

Het eiland Jura, ten westen van de Schotse Highlands en ten noordoosten van Islay, is niet zo makkelijk te bereiken. Vanuit België zou je al moeten vliegen op Glasgow om dan een bus of trein te nemen naar de kust en tot slot met de ferry het kleine eilandje te bereiken – na ongeveer een dag onderweg te zijn geweest. Misschien ligt daarin wel een beetje de aantrekkingskracht van dit magische eiland.

George Orwell verbleef er toen hij zijn klassieker 1984 schreef en noemde het toen ‘an extremely unget-at-able place’. Slechts 7 mijlen breed en 10 lang, beschikt het eiland slechts over één ‘mobiele’ bank, één winkel en één pub… en 5000 rendieren. Volgens de legende stellen de 180 inwoners het zonder internet (yeah, right) en zonder mobiele telefonie (who are you kidding here?).

De distilleerderij is al 180 jaar oud en produceert enkele whisky’s die op gemengde reviews mogen rekenen. Het is een beetje zoals Woody Allen films: love ‘m or hate ‘m. Ik val in de eerste categorie, althans wat deze Isle of Jura 10 Year Old betreft (niet de Woody Allen films).

Ik vind de neus een beetje aarde en olie in zich hebben met een mespuntje zout, maar ook zacht graan en dennenhout. Zoeter dan ik had verwacht met lichte, fruitige toetsen.

Zacht, maar toch vol van smaak. Vanille met gekruide mout en een beetje anijs.

De finish is betrekkelijk lang, waarbij zout en zoet om het voetlicht strijden, aangemoedigd door kleine peperbolletjes en lichte turf.

Deze fles, die ik van mijn collega’s kreeg voor mijn verjaardag, was zeker geen vergiftigd geschenk. Als iemand een sample wil proeven, laat maar weten wat je in de aanbieding hebt. Dit drankje kan best als aperitief genuttigd worden.

Score : 72

geproefd door Mark Dermul op 23-02-2010