Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Tequila: Don Julio 1942 Añejo

Tasting Notes Posted on 28/07/2021 17:09

Distilleerderij: La Primavera
Regio: Mexico
Fles: Tequila Don Julio 1942 Añejo
Kleur: witte wijn
ABV: 38%

Tequila, baby!

Don Julio Gonzàles, geboren in 1925, begon in 1942 (dus reeds op 17-jarige leeftijd) met de productie van tequila, Mexico’s meest populaire drankje (sorry, mezcal). Hij laat het hart van de agave 72 uur onder stoom garen. De kwaliteit van zijn tequila zorgt er voor dat hij al in 1947 zijn eigen distilleerderij – La Primavera – kan bouwen. Vanaf 1987 wordt zijn tequila als Don Julio op de markt gebracht. In 1995 wordt het gamma uitgebreid met de Blanco, Añejo en Real. In 2002 wordt deze Don Julio 1942 Añejo gelanceerd. Hij wordt beschouwd als het paradepaardje van de distilleerderij.

Frisse, zoet neus op appels en citroensap. Suikerspin en witte wijn. Aperitiefneusje, zeg maar.

Flink olieachtig op de tong en mondvullend. Zacht en lichtjes gepeperd, met wederom appels en citroen, vooral dat laatste. Agrums en vanille. Vanaf de tweede slok echt zijdezacht en heerlijk. Ik moet bekennen dat ik geen agave krijg en bijgevolg de link met mezcal niet echt kan leggen.

De afdronk is kort en zoet. Snoeperig zoet, zelfs. Pure vanille.

U herinnert zich ongetwijfeld dat ik mezcal steeds als een – voor mij althans – ‘moeilijke’ drank omschreef. Maar deze tequila, is gemakkelijk én lekker. Bedankt voor deze verrassing, Manny

Geproefd door Mark Dermul op 25-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Glenkinchie 2007 Distillers Edition

Tasting Notes Posted on 28/07/2021 07:06

Distilleerderij: Glenkinchie
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Glenkinchie 2007 Distillers Edition, OB 2019
Kleur: oud goud
ABV: 43%

Amontillado

De Glenkinchie distilleerderij werd mooi gerenoveerd en is sinds oktober 2020 omgetoverd tot de Lowland Home of Johnnie Walker. Deze Lowlander is immers één van de fingerprint malts in die wereldberoemde blend. Ik proef vandaag een zogenaamde Distillers Edition, waarbij de malt nog een tweede rijping kreeg. In het geval van Glenkinchie is dat op een Amontillado sherryvat.

Mierzoete en erg fruitige neus op perzik, groene druiven, Granny Smith appels, perzik en kruisbessen. Een scheutje honing, een handjevol amandelschaafsel en wat vanille maken het plaatje compleet.

Mooi olieachtig en mondvullend met dezelfde zoetigheid als op de neus, maar aangevuld met wat witte peper en zoethout. Pittig, hoor. Het fruit gaat ondertussen flink de tropische toer op. Denk mango en sultanas. Licht drogend vanaf de tweede slok.

De afdronk is betrekkelijk lang en zoet, maar laat je mond relatief droog achter.

We de ‘gewone’ Glenkinchie te ‘gewoon’ vindt, zou wel eens erg aangenaam verrast kunnen zijn door deze Distillers Edition. Ik hou hier alleszins wel van. Een flesje kost je tussen de 50 en de 60 EUR.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).