Distilleerderij: La Primavera
Regio: Mexico
Fles: Tequila Don Julio 1942 Añejo
Kleur: witte wijn
ABV: 38%

Tequila, baby!

Don Julio Gonzàles, geboren in 1925, begon in 1942 (dus reeds op 17-jarige leeftijd) met de productie van tequila, Mexico’s meest populaire drankje (sorry, mezcal). Hij laat het hart van de agave 72 uur onder stoom garen. De kwaliteit van zijn tequila zorgt er voor dat hij al in 1947 zijn eigen distilleerderij – La Primavera – kan bouwen. Vanaf 1987 wordt zijn tequila als Don Julio op de markt gebracht. In 1995 wordt het gamma uitgebreid met de Blanco, Añejo en Real. In 2002 wordt deze Don Julio 1942 Añejo gelanceerd. Hij wordt beschouwd als het paradepaardje van de distilleerderij.

Frisse, zoet neus op appels en citroensap. Suikerspin en witte wijn. Aperitiefneusje, zeg maar.

Flink olieachtig op de tong en mondvullend. Zacht en lichtjes gepeperd, met wederom appels en citroen, vooral dat laatste. Agrums en vanille. Vanaf de tweede slok echt zijdezacht en heerlijk. Ik moet bekennen dat ik geen agave krijg en bijgevolg de link met mezcal niet echt kan leggen.

De afdronk is kort en zoet. Snoeperig zoet, zelfs. Pure vanille.

U herinnert zich ongetwijfeld dat ik mezcal steeds als een – voor mij althans – ‘moeilijke’ drank omschreef. Maar deze tequila, is gemakkelijk én lekker. Bedankt voor deze verrassing, Manny

Geproefd door Mark Dermul op 25-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).