Distilleerderij: Balmenach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Balmenach 8 Year Old 2006/2014 Connoisseurs Choice, Gordon & Macphail, Refill Sherry Hogsheads & Refill Sherry Butts
Kleur: zonlicht
ABV: 46%

Blend

Balmenach is zo’n distilleerderij die niet zo heel vaak op mijn radar verschijnt. Dit is nog maar mijn 11e ontmoeting met deze nobele onbekende distilleerderij uit de Speyside. Dit is weer zo’n jonge malt die in de Connoisseurs Choice reeks verscheen, ondertussen toch enkele jaren geleden. In 2014 en 2017 proefde ik ook al zo’n vatting van Gordon & Macpail, maar was er toen niet echt van ondersteboven. Ik beken dat de verwachtingen navenant zijn.

Een licht zoetzure neus op appels, peren en kruisbessen, wit brood en zelfs iets van karton en houtzaagsel, alsof ik in een meubelmakerij sta. Verschaald bier. Droog. Ik ben bang dat deze neus me niet in vervoering brengt.

Op smaak proef ik de invloed van de sherryvaten met sultanas en wat honing, maar tegelijkertijd vertoont hij ook een flink bittertje als van agrums, zeste incluis. Witte peper en wat zoethout. Wederom redelijk droog en doet me zelfs even naar een slok water verlangen. Da’s geen goed teken.

Dat drogende effect zet zich in de middellange finish nog door en ook de peper laat zich nog goed voelen. Op het sterfbed krijg ik nog wat kruisbessen.

De verwachtingen lagen niet hoog en werden nagenoeg niet ingevuld. Ik heb al veel betere Balmenach geproefd. Deze was beter in een blend gegaan. Merci voor het sample, Benny!

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).