Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Balmenach 7 Year Old 2013 3006 Whisky

Tasting Notes Posted on do, juli 15, 2021 16:18

Distilleerderij: Balmenach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Balmenach 7 Year Old 2013/2020 3006 Whisky, First fill Bourbon Barrel #800554, 253 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 61.4%

Supermanlogo’s

3006 Whisky is een jonge, Nederlandse bottelaar die me al een paar keer aangenaam verraste – weliswaar met grain whisky. Het zou dan ook zo maar kunnen dat deze Balmenach, geselecteerd door Jop Boer, er eentje wordt die me wel kan bekoren. We gaan het zien. Het nummer van het vat doet vermoeden dat deze bij Signatory werd gevonden. Hij plakt goed aan het glas.

De neus is relatief gesloten en heeft wat handwarmte nodig om zicht te vertonen. Amandelen, appelmoes en vanille zijn mijn deel. Potloodslijpsel. De korst van een dubbel gebakken wit brood. Witte chocolade. Valt al bij al wel mee, maar toch. Ook bij deze Balmenach blijft ik – alvast op de neus – wat op mijn honger zitten.

Ha, dat is beter. Op smaak komt hij mooi tot zijn recht. En de alcohol is prima geïntegreerd, hoor. Ik snak helemaal niet naar adem. Hij wordt een tikkeltje snoeperig op Supermanlogo’s (perziksnoepjes), gummi kersen en Haribo-beertjes, flink wat vanille en zelfs wat banaan.

In de lange afdronk verschijnt het eerste bittertje van grapefruit en kinine, maar hij blijft ruimschoots voldoende zoet om niet astringent te worden.

Lekker pikant, maar nooit bijtend. Nice. Zo rond de 50 EUR. Met dank aan Buds & Barrels voor het sample.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Balmenach 8 Year Old 2006 Connoisseurs Choice Gordon & Macphail

Tasting Notes Posted on do, juli 15, 2021 07:17

Distilleerderij: Balmenach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Balmenach 8 Year Old 2006/2014 Connoisseurs Choice, Gordon & Macphail, Refill Sherry Hogsheads & Refill Sherry Butts
Kleur: zonlicht
ABV: 46%

Blend

Balmenach is zo’n distilleerderij die niet zo heel vaak op mijn radar verschijnt. Dit is nog maar mijn 11e ontmoeting met deze nobele onbekende distilleerderij uit de Speyside. Dit is weer zo’n jonge malt die in de Connoisseurs Choice reeks verscheen, ondertussen toch enkele jaren geleden. In 2014 en 2017 proefde ik ook al zo’n vatting van Gordon & Macpail, maar was er toen niet echt van ondersteboven. Ik beken dat de verwachtingen navenant zijn.

Een licht zoetzure neus op appels, peren en kruisbessen, wit brood en zelfs iets van karton en houtzaagsel, alsof ik in een meubelmakerij sta. Verschaald bier. Droog. Ik ben bang dat deze neus me niet in vervoering brengt.

Op smaak proef ik de invloed van de sherryvaten met sultanas en wat honing, maar tegelijkertijd vertoont hij ook een flink bittertje als van agrums, zeste incluis. Witte peper en wat zoethout. Wederom redelijk droog en doet me zelfs even naar een slok water verlangen. Da’s geen goed teken.

Dat drogende effect zet zich in de middellange finish nog door en ook de peper laat zich nog goed voelen. Op het sterfbed krijg ik nog wat kruisbessen.

De verwachtingen lagen niet hoog en werden nagenoeg niet ingevuld. Ik heb al veel betere Balmenach geproefd. Deze was beter in een blend gegaan. Merci voor het sample, Benny!

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).