Distilleerderij: Balmenach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Balmenach 7 Year Old 2013/2020 3006 Whisky, First fill Bourbon Barrel #800554, 253 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 61.4%

Supermanlogo’s

3006 Whisky is een jonge, Nederlandse bottelaar die me al een paar keer aangenaam verraste – weliswaar met grain whisky. Het zou dan ook zo maar kunnen dat deze Balmenach, geselecteerd door Jop Boer, er eentje wordt die me wel kan bekoren. We gaan het zien. Het nummer van het vat doet vermoeden dat deze bij Signatory werd gevonden. Hij plakt goed aan het glas.

De neus is relatief gesloten en heeft wat handwarmte nodig om zicht te vertonen. Amandelen, appelmoes en vanille zijn mijn deel. Potloodslijpsel. De korst van een dubbel gebakken wit brood. Witte chocolade. Valt al bij al wel mee, maar toch. Ook bij deze Balmenach blijft ik – alvast op de neus – wat op mijn honger zitten.

Ha, dat is beter. Op smaak komt hij mooi tot zijn recht. En de alcohol is prima geïntegreerd, hoor. Ik snak helemaal niet naar adem. Hij wordt een tikkeltje snoeperig op Supermanlogo’s (perziksnoepjes), gummi kersen en Haribo-beertjes, flink wat vanille en zelfs wat banaan.

In de lange afdronk verschijnt het eerste bittertje van grapefruit en kinine, maar hij blijft ruimschoots voldoende zoet om niet astringent te worden.

Lekker pikant, maar nooit bijtend. Nice. Zo rond de 50 EUR. Met dank aan Buds & Barrels voor het sample.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).