Distilleerderij: Balblair
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Balblair 26 Year Old 1965/1992, Cadenhead’s Original Collection
Kleur: amber
ABV: 44.4%

Diamanten Beker

Deze Balblair was één van de malts die we ontdekten tijdens de Christmas Tasting vorig jaar onder leiding van Michiel Wigman en Jeroen Koetsier. Ik vond hem top en besloot nog wat van mijn sample te bewaren om er later nog eens op terug te komen. Vandaag is het zover. Noot: deze Balblair zit ondertussen langer op fles dan hij ooit in een vat heeft doorgebracht. Hij werd gebotteld in 1992, ondertussen ook al bijna 20 jaar geleden. Man, man, man, wat vliegt de tijd.

Goddelijke en waxy neus op bosvruchten, marsepein, tabak, honing, perzik, geroosterde hazelnoten, rozijntjes, nat mos en vernis. Erg gelaagd en complex.

Zijdezacht. Ik moet onmiddellijk opnieuw aan het bos denken, na een fikse regenbui. Dan allerhande vruchten met appels en rozijnen op kop, gevolgd door honing en toffee, gedroogde abrikozen en kruisbessen, terwijl een zachte kruidigheid hem wat gewicht geeft en iets van munt voor een frisse lift zorgt. Limonade uit een diamanten beker.

Lekker lange finish op wat anijs en toffee met slechts een beetje eik die fluistert op het sterfbed. Klasse!

Wat kan je hierna in godsnaam nog proeven? Tijd om er de brui aan te geven voor vandaag, dus.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).