Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Balblair 26 Year Old 1965 Cadenheads

Tasting Notes Posted on wo, juli 14, 2021 16:16

Distilleerderij: Balblair
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Balblair 26 Year Old 1965/1992, Cadenhead’s Original Collection
Kleur: amber
ABV: 44.4%

Diamanten Beker

Deze Balblair was één van de malts die we ontdekten tijdens de Christmas Tasting vorig jaar onder leiding van Michiel Wigman en Jeroen Koetsier. Ik vond hem top en besloot nog wat van mijn sample te bewaren om er later nog eens op terug te komen. Vandaag is het zover. Noot: deze Balblair zit ondertussen langer op fles dan hij ooit in een vat heeft doorgebracht. Hij werd gebotteld in 1992, ondertussen ook al bijna 20 jaar geleden. Man, man, man, wat vliegt de tijd.

Goddelijke en waxy neus op bosvruchten, marsepein, tabak, honing, perzik, geroosterde hazelnoten, rozijntjes, nat mos en vernis. Erg gelaagd en complex.

Zijdezacht. Ik moet onmiddellijk opnieuw aan het bos denken, na een fikse regenbui. Dan allerhande vruchten met appels en rozijnen op kop, gevolgd door honing en toffee, gedroogde abrikozen en kruisbessen, terwijl een zachte kruidigheid hem wat gewicht geeft en iets van munt voor een frisse lift zorgt. Limonade uit een diamanten beker.

Lekker lange finish op wat anijs en toffee met slechts een beetje eik die fluistert op het sterfbed. Klasse!

Wat kan je hierna in godsnaam nog proeven? Tijd om er de brui aan te geven voor vandaag, dus.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).BenRiach 7 Year Old 2013 Double-V for Klubb23

Tasting Notes Posted on wo, juli 14, 2021 07:15

Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 7 Year Old 2013/2021 Double-V for Klubb23, Bourbon Koval cask #218A, 129 bts
Kleur: licht goud
ABV: 59.2%

Yoghurt

Deze BenRiach werd gebotteld door de nieuwe Belgische speler Double-V for een al even nieuwe speler Klubb23. Grappig. Hij rijpte 7 jaar lang op een bourbon cask van Koval, die kleine craft distilleerderij in Chicago, USA. Gedistilleerd op 9 december 2013 en gebotteld op 10 februari van dit jaar. Aan de slag!

De neus is licht en zoet en doet me in eerste instantie denken aan yoghurt met ananas en perzik. Erg zomers. Na enkele ogenblikken krijg ik wat mango chutney en een erg florale toets. Ik hou hier wel van.

Lekker aanzet. Mooi olieachtig en flink kruidig. Het DNA van BenRiach is onmiskenbaar: erg fruitig en fris, flink wat peper en prima in balans. De houtkruiden maken hem lekker warm, terwijl het fruit zich vertaalt naar ananas, banaan, perzik en abrikozen.

De afdronk is lekker lang en fruitig.

Een mooie BenRiach als bekroning op deze mooie samenwerking.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).