Distilleerderij: Milk & Honey Distillery
Regio: Israel
Fles: Milk & Honey New Make Single Malt, OB 2020
Kleur: clear
ABV: 50%

Mezcal

Israël… het land van melk en honing. In 2012 werd in hartje Tel Aviv de eerste distilleerderij opgericht die naar de naam Milk & Honey luistert. Dankzij crowdfunding kon geïnvesteerd worden in materiaal en een gebouw en in 2015 liep het eerste distillaat uit de alambieken onder het goedkeurende oog van wijlen Dr Jim Swan. Ondertussen zijn we enkele jaren verder een hebben ze al een aardige range opgebouwd. We zetten niet minder dan 8 expressies op een rijtje, te beginnen met hun (versneden) new make. Ik proefde eerder al samples van hun new make in 2016 en 2018. Dit is een botteling uit 2020.

Lekker neus op flink wat moutsuikers, aardappelschil en, euh… honing! Grappig dat ik aan honing wordt herinnerd, gezien de naam van de distilleerderij, toch? Maar een erg mooie, erg cleane new make en beter dan wat ik al eerder rook van M&H. Da’s alvast veelbelovend.

Met een ABV van 50% komt deze aardig binnen. Verrassend romig, kruidig en zoet. Erg lekker, moet ik bekennen. Hint van ananas en mezcal. Florale toets. Wederom erg clean.

De middellange afdronk is best goed zoet en warmend.

Erg leuke new make die het wellicht ook best goed doet in cocktails. De beste van de drie die ik al proefde, zoveel is zeker. Met dank aan Buds & Barrels voor het sample.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).