Bottelaar: John Walker & Sons Ltd
Regio: Kilmarnock
Fles: Johnnie Walker Swing, gebotteld in 1978
Kleur: brons
ABV: 43%

Rock the boat!

Johnnie Walker Swing werd geïntroduceerd in 1932 en dankt zijn naam aan de bijzondere vorm van de fles, die ze in staat stelt naar schommelen zonder om te vallen. Hij werd speciaal ontworpen voor op de luxe cruiseschepen, die toen populair waren. Het was de laatste blend die Alexander II (de kleinzoon van oprichter John Walker) zou lanceren en bevat een hoog gehalte aan Speyside malts, aangevuld met maltwhisky’s uit de noordelijke Highlands en Islay. Hij wordt omschreven als ‘zoet, bijna als bourbon’. Vreemd genoeg wordt hij enkel in de geschiedenislijn van de officiële site van Johnnie Walker genoemd, maar niet bij de labels, terwijl de fles nog steeds relatief makkelijk te krijgen is (alsook zijn opvolger Swing Superior). Mijn fles komt uit Italië en dateert van 1978.

Neus: heerlijke sherrytonen (rozijnen en pruimen) met een spoortje vanille en een toefje rook.

Smaak: fris en fruitig, zijdezacht, heidekruid, peperkoek, abrikozen en zelfs een mespuntje zout.

Afdronk: drogend, met wat eik en een heel klein beetje turf, middellang.

Een heerlijke, foutloze blend die wellicht ondergewaardeerd wordt. Naast deze prachtige fles bracht Johnnie Walker ook een heleboel exclusieve en gelimiteerde, soms regionale, bottelingen op de markt. De standaard range is natuurlijk Red, Black, Green, Gold en Blue.

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)