Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Malts of Scotland & Thosop in nieuwe handen

Aankondigingen Posted on 22/02/2011 18:16

Luc Timmermans, de Belgische importeur van Malts of Scotland en tevens eigenaar van onafhankelijk bottelaar Thosop (herinner u de prachtige Handwritten Labels-reeks), geeft de toorts door.

Na eerst overdracht van Whiskysamples.eu aan Jeroen van The Bonding Dram laat hij nu Malts of Scotland en Thosop in handen van Dominiek Bouckaert, bekend van zijn bijdragen aan het magazine Whisky Passion, begenadigd whiskykenner, bestuurslid van Fulldram én natuurlijk lid van Lindores, de Whiskyclub van het Jaar 2011.

Achter de schermen zal Luc nog steeds helpen bij het selecteren van de vaten voor Thosop, maar voor de rest lijkt het er sterk op dat hij met whiskypensioen gaat. Of toch niet? Wetende welke passie Luc voor de gouden nectar heeft, lijkt het ons niet onwaarschijnlijk dat hij binnenkort de whiskywereld opnieuw op zijn grondvesten doet daveren met één of ander prachtig whiskyproject. Alvast iets om naar uit te kijken.

We wensen Dominiek heel veel succes met deze nieuwe uitdaging.Johnnie Walker Swing 1978

Auld Blends Posted on 22/02/2011 07:50

Bottelaar: John Walker & Sons Ltd
Regio: Kilmarnock
Fles: Johnnie Walker Swing, gebotteld in 1978
Kleur: brons
ABV: 43%

Rock the boat!

Johnnie Walker Swing werd geïntroduceerd in 1932 en dankt zijn naam aan de bijzondere vorm van de fles, die ze in staat stelt naar schommelen zonder om te vallen. Hij werd speciaal ontworpen voor op de luxe cruiseschepen, die toen populair waren. Het was de laatste blend die Alexander II (de kleinzoon van oprichter John Walker) zou lanceren en bevat een hoog gehalte aan Speyside malts, aangevuld met maltwhisky’s uit de noordelijke Highlands en Islay. Hij wordt omschreven als ‘zoet, bijna als bourbon’. Vreemd genoeg wordt hij enkel in de geschiedenislijn van de officiële site van Johnnie Walker genoemd, maar niet bij de labels, terwijl de fles nog steeds relatief makkelijk te krijgen is (alsook zijn opvolger Swing Superior). Mijn fles komt uit Italië en dateert van 1978.

Neus: heerlijke sherrytonen (rozijnen en pruimen) met een spoortje vanille en een toefje rook.

Smaak: fris en fruitig, zijdezacht, heidekruid, peperkoek, abrikozen en zelfs een mespuntje zout.

Afdronk: drogend, met wat eik en een heel klein beetje turf, middellang.

Een heerlijke, foutloze blend die wellicht ondergewaardeerd wordt. Naast deze prachtige fles bracht Johnnie Walker ook een heleboel exclusieve en gelimiteerde, soms regionale, bottelingen op de markt. De standaard range is natuurlijk Red, Black, Green, Gold en Blue.

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)