Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Springbank 12 Year Old 2003/2016 Duty Paid Sample
Kleur: witte wijn
ABV: 55.1%

Melasse & Natte Aarde

Weer zo’n ‘duty paid sample’ dat je enkel in de distilleerderij zelf te pakken kan krijgen, ditmaal een Springbank uit 2003 en meegebracht in 2016. Het was onderdeel van de ondertussen beruchte Christmas Tasting met Michiel Wigman afgelopen december. Ik was zo verstandig nog een beetje van mijn sample te bewaren om hem nog eens van naderbij te proeven. Deze rijpte overigens op een rum-vat!

De neus start nogal gesloten. Het duurt even alvorens wat vreemde toetsen van plasticine en aardappelschillen zich omscholen tot ruwe gerst, melasse en natte aarde. Wordt lekker zoet en dirty, hoor.

Hij danst op de tong en is nu onmiddellijk erg zoet op ananas en Graeffe suiker. Voeg daar nog een metalige toets aan toe alsof hij uit blik geschonken wordt en je ogen gaan fonkelen. Lekker smoky, ook. En pittig gekruid op zwarte peper en zoethout met een hint van gekonfijte gember.

Lange, zoete, rokerige, vuile afdronk. Hemels.

Een drietrapsraket van Springbank, maar zoooooo mooi!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).