Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Springbank 23 Year Old 1996 Private Bottling

Tasting Notes Posted on zo, juni 13, 2021 16:26:03

Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Springbank 23 Year Old 1996 Private Bottling, b.2020, 160 bts
Kleur: brons
ABV: 47.3%

Superdram

Deze Springbank Private Bottling proefde ik al eerder in een fabuleuze tasting met Michiel Wigman en Jeroen Koetsier en ik was er dan ook als de kippen bij om een fles op de kop te tikken wanneer ze enkele weken later beschikbaar kwam voor het grote publiek. Het betreft een Fresh Sherry Hogshead. Hou u vast aan de takken van de bomen, want het is een knaller, zoals het logo dat – toegegeven – erg aan dat van de zoon van Krypton doet denken al doet vermoeden. ’Nuff said.

Donkerzoete neus op chocolade met palinévulling, vijgen en dadels in een jute zak. Wat kiezels erbij. Natte aarde. De typische kalk van Springbank tekent ook present. Flink wat hazelnoten. Iets van Turks Fruit. Lekker old school en ronduit heerlijke neus.

Oh, oh, oh!!! Donker fruit, turnpantoffels, (goeie) rubber, turf, heide, kiezels in de stroom, koude Turkse koffie, hazelnoten, the works! Zei ik al old shool en super? Ik herhaal het graag.

Erg lange, bevredigende finish met flink wat herbale en aardse toetsen die het fruit even het nakijken geven.

Een superdram! Oh, kijk, het is de 50e Springbank die ik proef! Leuk. Mijn autistisch kantje houdt wel van zulke onzin.

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Springbank 12 Year Old 2003 Duty Paid Sample

Tasting Notes Posted on zo, juni 13, 2021 06:25:18

Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Springbank 12 Year Old 2003/2016 Duty Paid Sample
Kleur: witte wijn
ABV: 55.1%

Melasse & Natte Aarde

Weer zo’n ‘duty paid sample’ dat je enkel in de distilleerderij zelf te pakken kan krijgen, ditmaal een Springbank uit 2003 en meegebracht in 2016. Het was onderdeel van de ondertussen beruchte Christmas Tasting met Michiel Wigman afgelopen december. Ik was zo verstandig nog een beetje van mijn sample te bewaren om hem nog eens van naderbij te proeven. Deze rijpte overigens op een rum-vat!

De neus start nogal gesloten. Het duurt even alvorens wat vreemde toetsen van plasticine en aardappelschillen zich omscholen tot ruwe gerst, melasse en natte aarde. Wordt lekker zoet en dirty, hoor.

Hij danst op de tong en is nu onmiddellijk erg zoet op ananas en Graeffe suiker. Voeg daar nog een metalige toets aan toe alsof hij uit blik geschonken wordt en je ogen gaan fonkelen. Lekker smoky, ook. En pittig gekruid op zwarte peper en zoethout met een hint van gekonfijte gember.

Lange, zoete, rokerige, vuile afdronk. Hemels.

Een drietrapsraket van Springbank, maar zoooooo mooi!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).